Bill Gates lëshon miliona mushkonja në ajër, zbulohet sekreti i çuditshëm se cfarë përfiton

12817
0

Nëse do t’ju pyesnim se cilat janë kafshët që shkaktojnë më shumë vdekje te njerëzit, jemi të bindur se pak do t’i vendosnin mushkonjat në listë. Këto insekte janë drejtpërdrejt përgjegjës për transmetimin e sëmundjeve të rrezikshme, si dengoja, ethet e verdha apo virusi Zika, dhe në shumë raste as pajisjet kundër mushkonjave nuk janë në gjendje t’i ndalojnë ato. Është një organizatë që po ofron një zgjidhje gjeniale.

Kolumbia, mes shumë vendeve të tjera, po përfiton nga një prej organizatave të financuara nga Fondacioni Bill dhe Melinda Gates, i cili synon të ndërhyjë rrënjësisht në mënyrën se si luftohen shumë sëmundje të shkaktuara nga mushkonjat. Sipas informacionit të publikuar në faqen e internetit të Programit Botëror të Mushkonjave, ka qenë Universiteti Monash ai që ka krijuar një sistem për të mbrojtur komunitetet e pambrojtura në mbarë botën kundër insektit të përmendur.

Për të fituar ndeshjen kundër sëmundjeve të tmerrshme, një bakter i thjeshtë ka veshur pelerinën e superheroinës. Emri i saj është Wolbachia dhe u zbulua në vitet 20 të shekullit të kaluar, megjithëse kërkimet me të nuk filluan deri në vitet 1970. Nga ky hulumtim u zbulua një çelës themelor për popullsinë botërore: ky është një mikroorganizëm që mund të modifikohet gjenetikisht te mushkonjat për të parandaluar transmetimin e sëmundjeve me pickimin e tyre.

Sipas një studimi të botuar në revistën Nature, një grup shkencëtarësh arritën të transferojnë llojin Wolbachia, i cili aktualisht përdoret nga Programi Botëror i Mushkonjave, te speciet e mushkonjave Aedes aegypti, të njohura edhe si mushkonja e dengës, ose etheve të verdha. Përveç kësaj, këto mushkonja të modifikuara gjenetikisht arritën të pushtojnë bashkëmoshatarët e tyre dhe të fillojnë të bëjnë punën për të cilën janë krijuar.

Që nga viti 2013, ky program ka prezantuar mushkonjat e modifikuara në Kolumbi, një vend ku gjysma e popullsisë, sipas të dhënave nga Programi Botëror i Mushkonjave, është e ekspozuar ndaj dengës, me një total prej 25 milionë njerëz që mund të infektohen në një moment. Përveç kësaj, duket se në vend është shfaqur edhe virusi Zika.

Që nga marsi i vitit 2023, janë 4 zona ku janë ndërhyrë me mushkonja që mbartin bakterin Wolbachia, duke arritur pothuajse 4.5 milionë njerëz dhe duke mbuluar një sipërfaqe prej 183 kilometrash katrorë. Natyrisht, duhet sqaruar se këto mushkonja lëshohen gjithmonë me pëlqimin e komuniteteve lokale, me pranim në shtetin e Amerikës së Jugut prej më shumë se 90%. Popullsia e tyre do të vazhdojë të përhapet dhe të mbrojë popullsinë e vendeve në të cilat janë lëshuar, si; Brazili, Vietnami, Australia apo Indonezia./oranews/