Suedia i tha jo bllokimit dhe kufizimeve të ashpra ne fillimet e pandemise, ja cfare po ndodh tani atje

442
0

Vetëm tre muaj më parë u rekomandua, nuk u imponua, përdorimi i maskës në transportin publik dhe maska ​​gjithnjë ka vënë në dyshim efektivitetin e saj.

Aktualisht mbylljet e dyqaneve janë konsideruar si opsione të mundshme, ndërsa kudo tjetër – flitet për rihapje sepse, në çdo rast, krahasuar me Suedinë, në  të gjitha vendet e tjera evropiane lufta kundër virusit ka pasur një rezultat më të mirë.

Gati 14,000 të vdekur, për një popullsi prej 10 milion njerëz (20 për qind jetonin në Stokholm), është një rezultat shumë i keq. Prandaj qeveria Social Demokratike filloi të flasë për një “situatë serioze”. Mbreti i Suedisë pranoi se vendi ka dështuar, pasi kishte pasur shumë vdekje për shkak të Covid.

Për momentin Suedia vazhdon të jetë një nga kombet evropiane me numrin më të lartë të rasteve të reja koronavirus krahasuar me numrin e banorëve dhe me më shumë pacientë nën kujdes intensiv, madje edhe në krahasim me valën e parë të virusit. Ky vend ka regjistruar 625 infeksione të reja për milion banorë në shtatë ditët e fundit. Një numër shumë më i lartë se Finlanda, Danimarka dhe Norvegjia fqinje, të cilat përkatësisht kanë 65, 111 dhe 132 infeksione të reja.

Dhe nëse mbi trembëdhjetë mijë njerëz kanë vdekur në Suedi për shkak të Covid, në Norvegji, ku janë aplikuar bllokime më të ashpra dhe ku popullsia është pak a shumë sa gjysma e asaj të Suedisë, vdekjet kanë qenë rreth gjashtëqind. Më shumë se dhjetë herë më pak.

Në emergjencën Covid, mbrojtja e aktiviteteve ekonomike ishte parësore – duke besuar më tepër në distancën spontane shoqërore të vendosur nga qytetarët – sesa në mbrojtjen e kujdesshme të shëndetit.

“Më gjykoni për një vit,” tha dymbëdhjetë muaj më parë epidemiologu i Agjencisë së Shëndetit Publik, Anders Tegnell, një mjek i sëmundjeve infektive dhe njeriu më i plotfuqishëm në menaxhimin e urgjencës shëndetësore. Që nga pranvera e vitit 2020, rastet janë rritur dhe numri i të vdekurve në krahasim me popullsinë është bërë ndër më të lartët në Evropë. Dhe më shumë se një vit pas fillimit të pandemisë, infeksionet nuk tregojnë asnjë shenjë të dobësimit kurse imuniteti i dëshiruar i tufës ka mbetur një mirazh. Politika e butë nuk mbrojti plotësisht as ekonominë kombëtare: PBB ra me rreth 3 përqind, diçka më mirë se mesatarja evropiane, por e ngjashme me rënien në vendet e tjera nordike që kanë zgjedhur të mbyllen.

Anomalia suedeze gjithashtu qëndron në faktin se lufta kundër pandemisë është bazuar te vendimi i një personi të vetëm, Tegnell. Dhe Agjencia e Shëndetit Publik ka një autonomi të madhe nga pushteti politik. Vendimet që merren nga ky organ janë të detyrueshme për vendin, duke e lënë qeverinë kombëtare me kompetenca shumë të kufizuara. Kjo është arsyeja për një situatë kaq të brishtë dhe, në të vërtetë, paradoksale si ajo që po përjeton vendi Skandinav.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.