Itali / Gati 6 milion të huaj, ja ku renditen shqiptaret

885
0

Krahasuar me të njëjtën datë në 2019, ndryshimi në të huajt i pranishëm ishte -0.7%. Midis banorëve të huaj, meshkujt përfaqësojnë 48.2% të totalit dhe femrat 51.8% (në mesin e popullsisë italiane gratë janë 51.2% të totalit), të mitur 20.2% (ata janë 14, 8% të atyre me shtetësi italiane) dhe mbi 65 vjeç janë 4.9% (kundrejt 24.9% midis italianëve).

Në vitin 2020 kishte një rënie të imigrantëve të paligjshëm: ndërsa 562 mijë njerëzve u mungonte një leje qëndrimi e vlefshme që nga 1 janari 2020, ata ranë në 517 mijë (-8%) deri në 1 janar 2020. “Një ndryshim që ndodhi para masës së rregullimit të vitit 2020 dhe megjithëse në prani të një legjislacioni të ri për azilin që ka rritur numrin e njerëzve të përjashtuar”, lexon raporti.

Në Itali 22.7% e banorëve të huaj vijnë nga Rumania (një milion e 146 mijë banorë), e ndjekur nga rreth 422 mijë shqiptarë (8.4%) dhe 414 mijë marokenë (8.2%). Në vendin e katërt janë kinezët me pothuajse 289 mijë njësi (5.7% e totalit të të huajve në Itali).

Tri kombësitë e para, vetëm sipas Raportit të Ismu mbi Migracionin, përfaqësojnë pothuajse 39.3% të fenomenit të përgjithshëm migrues, ndërsa në total dhjetë të parët arrijnë 63.5%. Në 31 Dhjetor 2020, 80 mijë migrantë u mirëpritën në mjediset e pritjes në Itali, një rënie e ndjeshme krahasuar me vitet e mëparshme. Lombardia është rajoni që pret numrin më të madh të migrantëve deri më 31 dhjetor 2020, 10,494 (13% e totalit), ndjekur nga Emilia-Romagna (8,392) dhe Lazio (7,491).

Në pesë vitet e fundit, përqindja e të miturve të huaj të pashoqëruar në totalin e zbritur ka qenë gjithmonë mbi mesataren dhjetë vjeçare, duke u lëkundur midis 13.2% dhe 15.1%. Në lidhje me pritjen e të miturve të huaj beqarë, në 31 Dhjetor 2020 ishin 7,080 të pranishëm dhe të regjistruar në mjediset italiane të pritjes, shumica dërrmuese e tyre janë meshkuj (96,4%) dhe mbi të gjitha pothuajse të rinj pothuajse të rritur (67% e tyre janë 17 vjeç)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.