Eksperti italian ngre alarmin: Vala e tretë vjen në disa ditë.. A do te izolohemi serish?

720
0

Matteo BASSETTI, drejtori i departamentit të Sëmundjeve Infektive të spitalit San Martino në Genova, ka nisur një ALARM. Ajo e mbërritjes së një Valë të Tretë të infeksioneve percjell shqiptari.net. “Nëse ka një valë të tretë në Itali ka shumë të ngjarë që ajo të ndodhë midis kësaj jave dhe fundit të marsit”. “Eshtë e njëjta periudhë, thotë Bassetti, kur patëm valën e parë të madhe me kulmin në mars.” Prandaj, paralajmërimi i vetëm i mundshëm: shumë kujdes dhe vëmendje, sepse “spitalet duhet të sforcohen”.

Në fakt, askush nuk priste që shtrimet në spital dhe infeksionet të ulen kaq ngadalë. As Bassetti që pranon: “Përkundrazi, ne po shohim rifillimin e infeksioneve në disa rajone”. Situata epidemiologjike Italiane mbetet e qëndrueshme dhe shkalla e pozitivitetit po ulet ngadalë. Por çdo lajm i mirë ka një të keqe: “Qarkullimi i llogaritur i variantit anglez është shqetësues, i cili ndalet me rreth 20 përqind”. Dhe përsëri: “Kjo kërkon një përshpejtim të mëtejshëm të vaksinimeve për të zvogëluar qarkullimin viral”. Pothuajse një në pesë raste pozitive në Itali (17.8 përqind e infeksioneve Covid-19) në fakt është për shkak të variantit Anglez.

Situata në Itali gjithashtu pasqyron atë të shteteve të tjera, të tilla si Gjermania, ku Kancelarja Angela Merkel ka shprehur shqetësimin e saj. Por më pas lëshoi një mea culpa: “Ne nuk e bllokuam jetën publike mjaft herët ose sistematikisht, ndërsa kishte shenja të një vale të dytë dhe paralajmërime nga shkencëtarë të ndryshëm, vazhdoi Kancelarja Gjermane. Duhet të jemi jashtëzakonisht të kujdesshëm që të mos kthehemi te ajo spirale e rritjes eksponenciale, mutacionet e koronavirusit tashmë të pranishëm në Gjermani mund të shkatërrojnë sukseset e arritura pas bllokimeve “.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.