Qyteti 67 ditë pa Diell/ Fillon Nata polare: dielli nuk do të lindë deri më 23 janar 2024

429
0

Nata polare filloi të shtunën më 18 nëntor në Utqiagvik, një qytet në skajin verior të Alaskës, përtej Rrethit Arktik. Dielli perëndoi në orën 13:37 (me orën lokale) dhe nuk do të ngrihet më mbi horizont deri më 23 janar 2024.

Qyteti, i njohur më parë si Barrow, është shtëpia e më shumë se 4,000 njerëzve dhe do të fillojë periudhën prej rreth 67 ditësh të errësirës, ​​e njohur si nata polare. Klima e Utqiaġvik është polare. Në fakt, verat janë të shkurtra dhe të freskëta me maksimum 15 °C. Dimrat janë të gjatë dhe të ashpër me temperatura gjithmonë nën -25 °C dhe maksimum -45 °C. Rekordi në Utqiaġvik është -54 °C.

NATA POLARE

Nata polare është ajo kohë e vitit kur dielli nuk del kurrë mbi horizont, domethënë nuk lind kurrë. Ndodh në vendet përtej Rrethit Arktik, por me intensitet dhe kohëzgjatje të ndryshme në varësi të distancës nga vetë Rrethi Arktik. Sa më afër të jeni me “vijën” e rrethit arktik, pra në jug, aq më pak intensive do të jetë nata polare (sepse largoheni nga Poli i Veriut) dhe aq më e shkurtër do të zgjasë dhe aq më pak e errët do të jetë. . Prandaj, sa më shumë që i afrohemi Polit, aq më shumë ndryshon kohëzgjatja dhe intensiteti i natës polare, duke arritur kulmin e saj pikërisht në Pol. Siç ishte parashikuar, hera tjetër që Dielli do të lindë në Utqiaġvik do të jetë më 23 janar 2023. Lindja e diellit do të ndodhë rreth orës 13:00, por nuk do të zgjasë shumë. Drita e ditës do të rritet dita-ditës, duke arritur në katër orë në fund të muajit.