Ndodh fenomen i rrallë, krijohen 100 gropa në zonën e prekur nga tërmeti

276
0

Një fenomen i rralle alarmues gjeologjik eshte vërejtur në Kroaci, në zonën e prekur nga tërmeti i fortë në fund të dhjetorit 2020, i cili shkaktoi dëme të mëdha dhe fatkeqësisht edhe disa viktima dhe të plagosur.

Të paktën njëqind gropa janë hapur në zonat rurale rreth epiqendrës së tërmetit, madje edhe disa kilometra larg saj. Disa prej tyre janë të mëdhaja dhe të afta për të përfshirë ndërtesat, duke rezultuar kështu në një rrezik për popullatën lokale. Komuna e Donji Kukuruzarit ishte ndër më të prekurat, shkruan InMeteo.

Fenomeni ishte vërejtur dhe dokumentuar tashmë midis janarit dhe shkurtit. Në fillim të muajit të kaluar tashmë kishte rreth tridhjetë vrima. Javët e fundit, janë krijuar vrima të reja, mbase të favorizuara edhe nga shirat, duke shqetësuar ekspertët dhe banorët e zonës.

Ndërsa ky nuk është një fenomen kaq i pazakontë pas tërmeteve të forta, gjeologët nuk janë të sigurt për shkaqet nxitëse. Ka shumë të ngjarë që ato të jenë gropa të thjeshta, kjo zonë ballkanike, në fakt, është e mbushur me shpella dhe zgavra, aq sa i gjithë rajoni mund të përcaktohet si pjesë e  Karst, një pllajë gurësh gëlqerorë që shtrihet midis Friuli- Venezia Giulia, Sllovenisë dhe Kroacisë, të njohur historikisht për të qenë skenë e betejave të dhunshme gjatë Luftës së Parë Botërore, por edhe për formimin e veçantë të territorit të saj.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.