Ky ishull në Brazil është më i rrezikshmi në botë

467
0

Është verë, kohë për pushime dhe shumë ëndërrojnë të emigrojnë në një ishull parajsor, me plazhe me rërë të imët të bardhë, një varg palmash që duket se prekin qiellin dhe një koktej freskues në rrezet e diellit. Por në katalogun e ishujve për të gjitha shijet, ka një të tillë ku nuk do të dëshironit të shkelni.

I referohemi Ihla da Queimada Grande, ishullit të gjarpërinjve në Brazil, i konsideruar si më i rrezikshmi në botë. Kjo pjesë e ferrit tokësor mban Bothrops insularis, një specie nepërkash që dallohet për nga madhësia e saj (deri në 70 cm, megjithëse ka ekzemplarë mbi 120 cm.) si dhe është shume helmuese.

Sa nepërka ka në këtë ishull që ndodhet 35 kilometra nga Praia Brava? Kaq shumë: ishulli ka rreth 43 hektarë dhe, sipas një studimi të kryer nga ekologët në vitin 2002, kishte rreth 55 gjarpërinj për hektar, ose më shumë se 1200 ekzemplarë. Studime të tjera flasin për një ekzemplar për m2, ose më shumë se 2000 ekzemplarë.

Brazili percjell shqiptari.net, ka ndaluar vizitat në ishull dhe nuk mund të ishte ndryshe: vetëm shkencëtarët me lejet e duhura dhe duke ndjekur masat paraprake që kërkon mjedisi mund të sillen atje. Përveç anëtarëve të Marinës braziliane të ngarkuar me rregullimin e faris të ishullit, i cili është automatizuar që në vitet 1920.

Megjithatë, numri i gjarpërinjve është zvogëluar me kalimin e kohës, disa vite më parë kishte më shumë se 4000. Sepse? Përveç sëmundjeve, për gjuetarët pa leje, të cilët i gjuajnë sepse helmi i tyre, edhe pse vde kjeprurës, ka veti medicinale. Përveç kësaj, ka nga ata që janë të gatshëm të paguajnë deri në 30 mijë euro për këtë specie të rrezikuar të nepërkës.

Edhe emri i ishullit ka legjendën e tij të zezë: besohet se emrin ia detyron faktit se një zjarr u bë për t’i dhënë fund prejardhjes së gjarpërinjve dhe për të mbjellë banane, por më kot. Legjenda të tjera tregojnë se kishte deri në 30 humbje jete në ishull përpara se të përfundonte ndërtimi i farit dhe se të gjithë anëtarët e një familjeje humben jeten nga pickimi i gjarpërinjve. Ndoshta ky ehte një paralajmërim, të cilin zakonisht nuk e dëgjojmë: nëse ishulli është shkëmbor dhe atje jetojnë vetëm gjarpërinjtë, ndoshta është e drejtë që njerëzit të qëndrojnë larg tij dhe të mos mendojnë për krijimin e resorteve luksoze.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.