Ky djalë kishte probleme me dëgjimin. Nuk do ta besoni se çfarë i nxorën nga veshët e tij!

1143
0

Dylli i veshit eshtë një substancë ngjitëse që sekretohet nga gjëndrat në kanalin e veshit të jashtëm. “Cerumen” kryen një funksion të rëndësishëm për veshët tanë. Ndalon papastërtitë dhe mbeturinat e tjera të huaja të hyjnë në kanalin tonë të veshit.

Kjo është ajo që i bën veshët tanë “vetë-pastrues”. Cerumen gjithashtu mbron veshët tanë nga kërpudhat, bakteret dhe uji.

Në një përpjekje për të shpëtuar nga veshi dyllin e tepërt , disa njerëz përdorin shkopat e pambukut .

Ajo pretendon te zbuse dyllin e veshit dhe pastaj e thith atë nga veshi. Në realitet mund të jetë i rrezikshëm dhe të shkaktojë bllokim dhe djegie. Asnjëherë mos vendosni një shtupë pambuku ose ndonjë gjë tjetër brenda kanalit të veshit në përpjekje për të hequr dylliin e tepert.

Në vend që ta hiqni atë, mund ta fusni më thellë në vesh, duke shkaktuar një bllokim dhe prishje të daulles së veshit.

Bllokimi i shkaktuar nga dylli i tepërt i veshit mund të shkaktojë humbjen e dëgjimit. Shenjat e tjera që ju mund të keni një bllokim nga dylli i veshit përfshijnë tringëllimë në veshë (kumbues në vesh), dhimbje veshi, erë, kruajtje dhe shkarkim. Nëse dyshoni se mund të keni bllokim të veshëve, rekomandohet që të vizitoni një mjek.

Megjithatë ka disa menyra që mund të provoni në shtëpi për të zhbllokuar veshet. Disa herë në ditë për disa ditë rresht, vendosni disa pika vaj mineral, vaj për foshnje, peroksid, glicerine për të zbutur dyllin.

Sapo të jetë zbutur dylli, mund ta lani me butësi nga kanali i veshit duke e përkulur kokën derisa kanali juaj i veshit të jetë vertikal në tokë duke e shpelare me uje. Pastaj, leviz kokën për të lejuar ujin te ike. Thajeni duke perdorur nje peshqir pambuku te bute ose tharese.

Nëse e keni kronike siç është diabeti ose sistemi imunitar i kompromentuar, gjithmonë duhet të hiqni dyllin e tepërt nga një mjek