Ju dalin herë pas here jargë teksa flini? Ja çfarë thonë ekpertët

56
0

Jargavitja është kur pështyma e tepërt del nga goja e një personi dhe ne të gjithë e bëjmë këtë herë pas herë. Por ae dini se kur ky fenomen ndodh rregullisht dhe për më tepër, mund të jetë një shenjë e një sëm. undjeje në zhvillim apo ndonjë mosfunksionimi që ndodh në trup?

Ne vendosëm të kuptojmë se cilat janë arsyet që qëndrojnë pas jargavitjes dhe se si ne mund ta zvogëlojmë atë ose ta ndalojmë që të ndodhë.

Kur flemë muskujt e fytyrës, si dhe reflekset tona të gëlltitjes, janë plotësisht të relaksuara. Meqë pështyma grumbullohet në gojë ndërsa ne flemë, ngadalë mund të fillojmë të jargëzojmë sepse muskujt e relaksuar të fytyrës mund të çojnë në një gojë pak të hapur. Prandaj, ne përfundojmë me një jastëk të lagur që nuk është shumë e rehatshme për të fjetur.

Jargëzimi i tepërt ose hiperjargëzimi mund të jetë një shenjë e një sëm. undje neurologjike ose rezultat i kongjestionit hundor. Gjithashtu, njerëzit që tashmë kanë probleme me shëndetin, si një go. ditje në tru, ten tojnë të jargëzojnë më shpesh dhe më tepër.

Si të zvogëlohet ose të ndalohet jargëzimi?

Një nga arsyet kryesore përse jargaviteni është një hundë e bll okuar, e cila e bën një person të marrë frymë përmes gojës. Pastrimi dhe zhbll okimi i sinuseve të hundës mund të jetë një mënyrë e mirë për të mos pasur një jastëk të lagur çdo natë. Këtu janë disa mënyra që mund të ndihmojnë në zhbllo kimin e sinuseve tuaja:

Një dush i nxehtë do të pastrojë hundët dhe do të lejojë të merrni frymë normalisht gjatë natës;

Vajrat esenciale, veçanërisht ato që përmbajnë eukalipt, do t’ju ndihmojnë të merrni frymë më lirshëm dhe gjithashtu t’ju ndihmojnë të bëni gjumë më të mirë;

Përdorimi i produkteve që ndihmojnë në pastrimin e sinusit.

Gjithashtu, sigurohuni që të trajtoni ndonjë infe ksion hundës sapo të shfaqet. Përndryshe, mund të përfundoni duke marrë kompl ikime të ndryshme, si p.sh. një hundë e bllo kuar e përhershme.

Ndryshoni pozicionin tuaj të gjumit.

Kjo mund të duket shumë e qartë, por fjetja në shpinë është një pozicion ku e gjithë pështyma e prodhuar nga trupi juaj qëndron në gojën tuaj dhe nuk del jashtë. Ndërsa nëse flini në anë ose në bark, pështyma e gru mbulluar ka të ngjarë të dalë nga goja juaj dhe të bjerë në jastëk.

Apnea e gjumit është një çrregullim i madh kur frymëmarrja e një personi ka probleme. Ajo, nga ana tjetër, çon në një gjumë vazhdimisht të ndërprerë, zgjim gjatë natës, një ndjenjë lodhje në mëngjes dhe një ndjenjë përgjumje gjatë gjithë ditës.

Jargavitja dhe gërhitja janë treguesit kryesorë të apnesë së gjumit. Nëse keni ndonjë dyshim se mund ta keni këtë çrregullim, kontaktoni mjekun tuaj për të diskutuar më thellësisht.

Mos harroni se faktorët si pirja e duhanit rrisin rrez ikun e çrregullimit dhe të problemeve me frymëmarrjen në përgjithësi.

Pesha e tepërt luan një rol vendimtar në procesin e gjumit. Më shumë se gjysma e popullsisë në SHBA që vuajnë nga apnea e gjumit janë mbipeshë.