Itali/ Vaksinimi me detyrim: Kur do të bëhet? Çfarë ndëshkimesh ka? Ja cfarë duhet te dini..

9
0

Qeveria konfirmon drejtimin, por miratimi përfundimtar i Emës është i nevojshëm së pari (i cili mund të arrijë brenda javës së ardhshme) dhe më pas ai i Aifa, në Itali

Detyrimi i vaksinimit nuk është më një tabu dhe së shpejti mund të hyjë në fuqi në Itali. Kur? “Pas zgjatjes së Green pass do të vlerësojmë”, konfirmon Ministri i Shëndetësisë, Roberto Speranza. Speranza tha dje se “detyrimi i vaksinimit në vendin tonë është vendosur tashmë nga një rregull parësor për personelin shëndetësor”. Hipoteza është se mund të vendoset pas miratimeve përfundimtare të agjencive të barnave, Ema dhe Aifa, të cilat për momentin i kanë dhënë dritën jeshile përdorimit të preparateve në rast urgjence për shkak të afateve të ngushta të shkaktuara nga kriza shëndetësore.

Këtu janë të gjitha çështjet që duhen zgjidhur:

Çfarë duhet të vendosë Ema?
Vaksinat janë dhënë me autorizim me kusht për t’i lejuar ato të vendosen në treg. Tani Agjencia Evropiane e Barnave (EMA) duhet të japë autorizimin përfundimtar.

Kur do të vijë vendimi?
Data nuk është caktuar, por pritet të mbërrijë deri në fund të javës së ardhshme.

Çfarë do të ndodhë më pas?
Aifa (Agjencia Italiane e Barnave) duhet të pranojë vendimin e EMA dhe të sigurojë autorizimin e marketingut.

Për kë është parashikuar aktualisht detyrimi i vaksinimit?
Vetëm për mjekët dhe profesionistët e kujdesit shëndetësor.

Dhe për stafin e shkollës?
Kërkohet kalimi i gjelbër.

Keni nevojë për një ligj për detyrimin e vaksinimit?
Neni 32 i Kushtetutës “parashikon mundësinë e vendosjes së trajtimit të detyrueshëm shëndetësor përmes një ligji, duke përcaktuar kështu një detyrim të përgjithshëm për qytetarët”. Qeveria mund të zgjedhë rrugën e dekretit, i cili më pas do të shndërrohej në ligj nga Parlamenti.

Cilat dënime mund të parashikohen?
Për punëtorët, transferimi dhe pezullimi mund të parashikohen. Për qytetarët, rruga mund të jetë e ngjashme me atë të ndjekur për kalimin e gjelbër, me një gjobë që varion nga 400 në 1000 euro.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.