Itali/ Super Green Pass edhe ne zonat e bardha me kohezgjatje 9 muaj, rregullat e reja per valen e katert..

57
0

Vaksina e nevojshme për të hyrë në aktivitetet rekreative. Në punë me tampon. Nuk ka detyrim të lejes së gjelbër për nën 12 vjeç

Super Green Pass do të miratohet edhe në Itali në zonën e bardhë dhe do të zgjasë 9 muaj. Kjo është linja e zgjedhur sot nga qeveria – në dhomën e kontrollit mes kryeministrit Mario Draghi dhe krerëve të delegacioneve të forcave të mazhorancës – me rregullat dhe masat e reja për të përballuar valën e katërt të infektimeve me Covid.

Masat e reja mund të hyjnë në fuqi nga 6 dhjetori i ardhshëm. Përdorimi i kushtëzuar është i detyrueshëm pasi vendimi nuk është marrë ende, por orientimi mbizotërues është nisja e tyre nga ajo datë, edhe nëse fjalën e fundit do ta ketë Këshilli i Ministrave i caktuar për në orën 15.30.

Për një sërë biznesesh – bare, restorante, palestra, kinema – vaksina do të jetë e nevojshme, ndërsa një tampon do të mjaftojë për të shkuar në punë. Leja super e gjelbër do të kërkohet edhe nga hotelet: për këtë arsye turistëve që qëndrojnë do t’u kërkohet të tregojnë pasaportën e vaksinimit, masë që nuk ishte parashikuar deri më tani.

Nuk duhet të ketë shtrëngime për përdorimin e maskave: mbetet detyrimi për t’i mbajtur ato në ambiente të mbyllura, ndërsa duhet të qëndroni të lirë të mos i mbani ato jashtë. Natyrisht, mbetet detyrimi për vendosjen e maskës edhe jashtë, nga zona e verdhë e lart, siç parashikohej deri më tani.

Sipas asaj që Adnkronos mëson nga burime të pranishme në dhomën e kontrollit, gjatë takimit ka mbizotëruar vendimi për mbylljen e novaks tashmë në zonën e bardhë, duke ‘hapur’ aktivitete rekreative vetëm për ata që posedojnë të ashtuquajturën super Green pass, ose për ata që janë të vaksinuar ose të kuruar.

Prandaj, rregulli nuk duhet të arrijë vetëm aty ku rriten infeksionet dhe situatat në spitale janë më kritike – pra nga zona e verdhë në rritje – por kudo dhe pa asnjë lloj dallimi. “Të gjitha aktivitetet mbeten të hapura, edhe nëse aktivizohet zona e kuqe. Do të ketë izolime vetëm për pa vaks”, tha një nga ministrat e pranishëm në dhomën e kontrollit për Adnkronos.

Megjithatë, ka një ndarje të fortë mes forcave të mazhorancës për mbylljet e mundshme që do të miratohen në zonën e kuqe. Lega dhe Forza Italia do të ishin që të mbanin gjithçka të hapur, përfshirë baret dhe restorantet, madje edhe në zonat më kritike, duke shkaktuar bllokimin vetëm për no vaks.

Përkundrazi, forcat e tjera të mazhorancës do të ishin në favor të parashikimit të mbylljeve të përgjithësuara në rast të situatave më kritike, pra e kuqe për shkak të incidencës së virusit dhe për shkak të sistemeve spitalore në vështirësi.

Në përgjithësi, sistemi i ngjyrave mbetet në fuqi me ndarjen në zona të bardha, të verdha, portokalli dhe të kuqe dhe lidhet mbi të gjitha me shtrengime edhe më të thella në nivel lokal, ku e kërkon incidenca e virusit dhe situata spitalore. Administratorët lokalë duhet të vihen në një pozicion që të jenë në gjendje të vendosin edhe bllokime të kufizuara, në nivel territorial.

Detyrimi i vaksinimit do të sigurohet edhe për policinë – gjithë sektorin e sigurisë – dhe stafin e shkollës. Prandaj, detyrimi – i parashikuar deri më tani për personelin e kujdesit shëndetësor dhe RSA-të – do të shtrihet në këto dy kategori të tjera.

Në takim, megjithatë, do të ishte rënë dakord, të mos përfshihej detyrimi i vaksinimit për të vegjlit dhe as të parashikohej për ta detyrimi i kartës së gjelbër, siç pretendojnë disa. Për fëmijët, ose më mirë nën 12 vjeç, nuk duhet të futet as detyrimi i vaksinës dhe as kërkesa e lejes së gjelbër, pasi agjencia e barnave prezanton vaksinën për t’i ‘mbrojtur’ nga koronavirusi.

Në orët në vijim duhet të mbërrijë drita jeshile e EMA-s, menjëherë pas asaj të Aifa-s, për vaksinat kundër Covid për fëmijët e moshës 5 deri në 12 vjeç, shpjeguan presidenti i ISS Silvio Brusaferro dhe koordinatori në dhomën e kontrollit të Cts Franco Locatelli, i cili theksoi nevojën për të ndërgjegjësuar familjet italiane për këtë çështje./shqiptari.net/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.