Do te habiteni, ja sa para fiton një familje amerikane e klasës së mesme

3
0

Nëse amerikanët ndiejnë nevojën më shumë se kurrë për të kursyer dollarët e tyre, nuk është e vështirë të kuptosh pse. Të dhënat e fundit të inflacionit nga Byroja e Statistikave të Punës treguan se kishte një rritje prej 7.7% të çmimeve nga viti në vit.

Ky lajm jo shumë i mrekullueshëm është i ndërlikuar nga fakti se për krahasim, amerikani mesatar nuk po fiton mjaftueshëm për të vazhduar. Megjithëse norma e inflacionit është ulur pak nga 8.2% në shtator, BLS zbuloi gjithashtu se fitimet mesatare për orë janë ulur 2.8% krahasuar me vitin e kaluar.

Ndërsa të ardhurat mesatare vazhdojnë të rriten çdo vit, fuqia blerëse ka rënë dhe pagat nuk duken se kanë mundur të ndjekin ritmin. Dhe ndërsa detyrohen të ruajnë e menazhojnë qindarkat e tyre, 52% e familjeve amerikane që përbëjnë klasën e mesme mund të pyesin nëse do të lehtësohen disi së shpejti.

Që nga viti 2021, klasa e mesme amerikane mbeti e qëndrueshme në 50%, sipas një studimi të Qendrës Kërkimore Pew të publikuar në prill. Kjo është kryesisht e pandryshuar nga shifrat e vitit 2011. Por si përkthehen përqindjet në fitime dhe fuqi fituese? Statistikat e Pew tregojnë se për amerikanët e klasës së mesme, të ardhurat mesatare u rritën me 6% nga 74,000 dollarë në 2010 në rreth 78,500 dollarë në 2016.

Sot, kjo shifër qëndron në rreth 90,000 dollarë që duket si një hap i madh derisa të llogarisni se sa fuqi blerëse ka një dollar sot kundrejt një duzinë vitesh më parë. Për të pasur të njëjtat të ardhura efektive si 74,000 dollarë në 2010, do t’ju duhet të bëni afërsisht 101,000 dollarë në 2022, bazuar në këtë kalkulator të inflacionit të CPI.

Ndoshta, asnjë faktor nuk ka ndikuar në ndryshimin e gradave të klasës së mesme amerikane më shumë sesa Recesioni i Madh. Shifrat e Pew tregojnë se “efektet e vazhdueshme” të recesionit i lanë të ardhurat mesatare kryesisht të pandryshuara nga viti 2000 në 2016. Për këtë arsye, vitet 2000 nganjëherë referohen si “dekada e humbur”.

Ndërkohë, pasuritë e klasës së mesme janë zbehur në krahasim me ato në grupe më të larta fitimesh. Në vitin 1970, Pew Research zbuloi se ata në klasën e lartë kishin më shumë se dyfishin e atyre me të ardhura të mesme amerikane dhe më shumë se gjashtë herë se ata në familjet me të ardhura më të ulëta. Që nga viti 2016, hendeku ishte zgjeruar edhe më tej.

Edhe në mesin e klasës së mesme, ekzistojnë pabarazi. Që nga viti 2022, Pew identifikoi një familje me të ardhura mesatare nga 30,000 dollarë (për një të rritur të vetëm) deri në 67,000 dollarë (për një familje me pesë persona). Dhe në varësi të vendit ku jetoni, të njëjtat të ardhura të klasës së mesme mund të nënkuptojnë të jetosh në rehati relative ose të durosh një shtrëngim të fortë.

Edel Strazimiri / SCAN

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.