Del ne treg pilula kunder Covid, nuk do ta besoni sa eshte cmimi i nje kutie

2
0

SHBA autorizuan pilulën antivirale COVID-19 të Pfizer për njerëzit e moshës 12 vjeç e lart në rrezik të sëmundjes së rëndë, trajtimin e parë oral dhe në shtëpi, si dhe një mjet të ri kundër përhapjes së shpejtë të Omicron.

Ilaçi premtues tashmë mund të dalë zyrtarisht në trg, megjithësë çmimi është i lartë, pasi është i pakët në sasi.

Pilula korona e Pfizer u mirtua nga agjencia evropiane e barnave EMA ditën e sotme. Ky është një hap i madh në rrugën drejt trajtimit të mirë të Covid.

Në pritje të miratimit përfundimtar, EMA kishte dhënë më parë lejen për të përdorur ilaçin e ri, megjithëse Holanda ishte në pritje të vendimit përfundimtar.

Ky miratim i përkohshëm tregon se sa të larta janë pritshmëritë.

Pesë pyetje rreth pilulës që duhet të ndryshojë trajtimin e Covid.

Çfarë bën pilula Corona e Pfizer?

Ilaçi mbron nga shtrimi në spital dhe vdekja. Paxlovid, siç quhet pilula, mbron pothuajse 90 për qind nga Covid-i i rëndë. Kjo mund të bëjë një ndryshim të madh. Një ilaç që redukton kaq fuqishëm Covid-in, në teori siguron që korona mund të bëjë ndonjë dëm. Në praktikë kjo do të dalë ndryshe. Ilaçi duhet të merret brenda pesë ditëve nga infektimi. Pilula nuk bën asgjë te pacientët që tashmë kanë Covid të rëndë. Prandaj, shumë testime dhe veprime të shpejta janë thelbësore për ta bërë Paxlovid një antiviral të suksesshëm kundër Covid.

Kursi i Paxlovid zgjat pesë ditë, në të cilin merren katër pilula çdo ditë, të kombinuara me dy pilula ritonavir, një ilaç që, ndër të tjera, u rekomandohet pacientëve me HIV. Paxlovid përmban një ilaç antiviral që frenon proteinën Sars-Cov-2, e cila parandalon shumëzimin e virusit. Ritonavir parandalon trupin nga shpërbërja e shpejtë e ilaçit antiviral.

Sa kuti do të jenë në treg dhe çfarë do të marrë Holanda?

Shefi i Pfizer, Albert Bourla tha këtë muaj se kompania e tij mund të furnizonte 120 milionë kuti Paxlovid këtë vit për 120 milionë trajtime. Pfizer pret të tregtojë deri në 7 milionë kuti në tremujorin e parë, 23 milionë shtesë në të dytin dhe 45 milionë çdo në tremujorin e tretë dhe të katërt.

Kërkesa për pilulën do të jetë shumë më e madhe se oferta.

Shtetet e Bashkuara kanë porositur tashmë 20 milionë kuti. Vetë Holanda ka kontaktuar me Pfizer dhe po merr pjesë në prokurimet evropiane. Kjo blerje bëhet në të njëjtën mënyrë si me vaksinat. BE përfundon një marrëveshje në emër të 447 milionë evropianëve, e cila do të ulë pak çmimin. Kutitë e dorëzuara të Paxlovid më pas do të shpërndahen në të gjithë vendet.

Kush i merr këto pilula  Covid?

Jo te gjithe. Për shkak të mungesës, por edhe për shkak të çmimit, medikamentet fillimisht do të jenë të destinuara vetëm për të infektuarit që janë në rrezik të shtuar nga COVID-19. Pra: të moshuarit me sëmundje kronike, personat me diabet, dështim të veshkave, sëmundje të mushkërive dhe sistem imunitar të shqetësuar.

Ilaçi i ri ka efekte anësore negative në kombinim me barna të caktuara, duke përfshirë disa ilaçe të përdorura zakonisht. Paxlovid, për shembull, ka një të ashtuquajtur kundërindikacion për disa hollues gjaku, qetësues, ilaçe për kolesterolin dhe kontracepsion hormonal. Përpara se dikujt që rezulton pozitiv t’i jepet Paxlovid, mjeku gjithmonë do të pyesë në lidhje me historinë mjekësore për të ndaluar ose zëvendësuar medikamente të caktuara kundër, për shembull, kolesterolit të lartë.

Sa kushtojnë ilaçet?

Kjo është e klasifikuar. Ajo që dihet është se çfarë paguan qeveria amerikane, rreth 470 euro për kuti. Aty ku një kuti përfaqëson një kurë. Ky çmim është i papërballueshëm për vendet më të varfra. Kjo është arsyeja pse Pfizer ndan patentat për pilulën me Pishinën e Patentave të Medikamenteve (MPP). Kjo është një organizatë e mbështetur nga Kombet e Bashkuara. Marrëveshja me MPP do të lejojë 95 vende të varfra, që përbëjnë rreth gjysmën e popullsisë së botës, të marrin ilaçin me një çmim më të ulët.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.