Bill Gates investon 150 milion dollarë për të shpërndarë vaksinën tek më të varfërit

299
0

Themeluesi i Microsoft Bill Gates njoftoi se së bashku me fondacionin e tij ai planifikon të shpenzojë 150 milion dollarë për të shpërndarë vaksinën e koronavirusit, kur te gjendet, në pjesen më të varfër të popullatës.

Në veçanti, fondacioni Gates do t’i paguante institutit Serum, prodhuesit më të madh në botë të vaksinave, për të prodhuar 100 milion doza për të shitur për 3 dollarë.

I angazhuar që nga fillimi i urgjencës së koronavirusit në kërkimin e një vaksine, Gates ilustroi qëllimet e tij në një intervistë për “Bloomberg” duke nënvizuar një temë për të cilën kujdeset shumë, gjegjësisht mundësinë që, ndryshe nga vendet e pasura, të jenë më të njerëzit e varfër mund të shkatërrohen nga pandemia, për shkak të pamundësisë për të hyrë në trajtim ose vaksina, kur ka ndonjë.

Në veçanti, ish-shefi i Microsoft shpjegoi se ai dëshironte të përqendrohej në vaksinat në prodhim që do të ishin të arritshme në vendet në zhvillim, siç janë ato në skenë nga kompanitë farmaceutike AstraZeneca dhe Novavax. që Gates i quajti ato “më të ndryshueshme dhe me kosto të ulët”. Në praktikë, qëllimi i tij është të investojë një shumë të madhe të pasurive të saj për të vendosur një tavan mbi çmimin e vaksinave të zhvilluara nga këto dy kompani. Serumi po përgatitet të prodhojë ato vaksina për Indinë, ku është bazuar, dhe për 91 vende të tjera të varfëra ose me të ardhura të mesme.

Pjesa më e madhe e projekteve të Fondacionit Gates do të varet nga cila vaksinë është më e besueshme dhe më efektive në mbrojtjen kundër virusit. Aktualisht janë 28 vaksina në studim. Ka nga ato që kërkojnë një lloj prodhimi më të shtrenjtë, siç janë ato që studiohen nga Moderna dhe Pfizer, sepse ato bazohen në ARN. Dhe atëherë ka edhe ato më të lirë, si ajo e Serumit. Por Gates po punon gjithashtu me studiues të tjerë, siç janë ata nga Johnson & Johnson, të cilët po punojnë për një vaksinë me kosto të ulët, për të siguruar dozat e nevojshme për vendet më të vështira.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.