Alarmi i ekspertit italian: Duhet të organizohemi për valën e tretë, ja kur do te vije..

6548
0

Me ardhjen e Krishtlindjes, “rreziku është që politika të tundohet qe të mos dramatizoje situatën siç ndodhi në verë, për të rivitalizuar ekonominë. Kjo absolutisht nuk duhet të ndodhë. Tani ne duhet të organizohemi për valën e tretë” të Covid-19, “e cila do të mbërrijë në shkurt”. Në një intervistë per ‘Il Giornale’, virologu nga Lombardia, Fabrizio Pregliasco, kerkon qe vendin te të përgatitet percjell shqiptarinet.

“Masa më ekstreme” e izolimit kombëtar, tregon eksperti, “sigurisht që do të ishte në gjendje të ndalonte infeksionet. Por ne nuk mund ta përballojmë atë”. Për sa i përket shëndetit “sigurisht që do të ishte një masë më e përshtatshme nga pikëpamja e efektivitetit, por në këtë moment do të ishte e paperballueshme për vendin tonë”.

Tani “ideali është të presim për të kuptuar se si do te shkoje situata. Duhet të presim rezultatet e masave të reja dhe të vlerësojmë shenjat”, por nëse situata e epidemisë nuk përmirësohet “do të jetë domosdoshmërisht e nevojshme të arrihet izolimi i përgjithshëm. Nëse nuk vijnë rezultate në të ardhmen. kushtet e zvogëlimit të kurbës së infektimit – paralajmëron virologu – masat më të ashpra nuk mund të shtyhen më tej “.

Mjekët, megjithatë, po kërkojnë mbylljen totale tani. A janë ata shumë të shqetësuar? “Absolutisht jo – përgjigjet Pregliasco – Nga këndvështrimi i tyre, vetëm një bllokim mund të rikthejë kurbën e infeksioneve. Ata kanë të drejtë të kërkojnë këtë masë, sepse nga pikëpamja shëndetësore është më e përshtatshme – përsërit ai – Janë mjekët ata që vëzhgojnë vuajtjet Sidoqoftë, është e nevojshme të peshoni mirë dhe të kërkoni një ekuilibër midis disa elementeve

Ndarja e vendit në tre zona të ndryshme rreziku, sipas Pregliasco “ishte më shumë se çdo gjë tjetër një kompromis, një ndërmjetësim midis nevojave shëndetësore dhe atyre ekonomike dhe sociale. Ishte e nevojshme të vlerësohej qëndrueshmëria e sistemit të vendit në lidhje me një bllokim që do të kishte më shumë efikasiteti nga pikëpamja epidemiologjike – përsërit ai – por që do të ishte e vështirë të menaxhohet nga pikëpamja shoqërore “. “Situata nuk është aspak e thjeshtë, por shenjat pozitive kanë filluar të vërehen – vëren virologu – Numri i rasteve ditore në krahasim me tamponët rritet pak më pak. Për më tepër po dëshmojmë një ulje të vogël të Rt, indeksit të ngjitjes” të koronavirusit Sars-CoV-2. “Tani është bllokuar në 1.7 mesatarisht, dhe kjo është një shifër pozitive për momentin.” Sidoqoftë, “duhet të presim edhe pak, sepse kulmi i pranimeve duhet të arrijë në fund të Nëntorit. Nëse është kështu, mbase mund të kalojmë një Krishtlindje pak më paqësore. Një vlerësim i parë i vërtetë, pas Dpcm të fundit, mund të bëhet vetëm javën tjetër”.

Në menaxhimin e kësaj vale të dytë, pranon eksperti, “sigurisht që shumë mund të ishte bërë”. Mbi të gjitha, “ka një mungesë të organizimit më të mirë të kujdesit shëndetësor lokal dhe menaxhimit efikas të dobësive. Në Itali, të moshuarit përfaqësojnë 30% të popullsisë, por ata thithin 70% të burimeve të sistemit shëndetësor”. Si përfundim, “shumë gabime janë bërë. Tani është koha për të gjetur burime për të organizuar shërbime të ndërmjetme midis mjekëve të përgjithshëm dhe spitaleve. Covid ka nxjerrë në pah të gjitha dobësitë e sistemit tonë”.Pershtati Shqiptari.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.