Zgjidhet misteri që shokoi botën, 4000 vjet më vonë merret vesh e vërteta

450
0

Arkeologët kanë gjetur dëshmi interesante që mund të zgjedhin një nga misteret më të mëdha në historinë e njerëzimit – si një shoqëri nga Epoka e Bronzit, ata nuk kishin avancuar sa i përket teknologjisë, por kanë arritur të lëvizin blloqe të mëdhenj të gurit gëlqeror prej të cilëve i kanë ndërtuar piramidat në Gizë.

Në zbulimin e fundit kishte mbishkrime të ndryshme në papirus, ku gjithashtu ishte e vizatuar një anije e drurit si dhe planimetria e kanalizimit modern, që tregon për një infrastrukturë super moderne të ndërtuar asokohe në Gizë.

Në copëzën e papirusit që është gjetur në portin Ëadi el-Jarf, që ishte shkruar personalisht nga Merrer, udhëheqësi i një ekipi prej 40 ndërtuesve elitar, është përshkruar në detaje se si bllokat e gurit gëlqeror që në total peshonin mbi 170 mijë tonë, janë transportuar nëpërmes lumit Nil për në Gizë (ku secili bllok peshonte 2.5 tonë.

Transportimin e tyre punëtorët e kishin bërë me anije të drurit, ku gurët gëlqeror janë lidhur me litar dhe më pas kanë lundruar për në portin e brendshëm që ishte vetëm disa kilometra larg piramidave. Në fakt, punëtorë përmes kanalit kishin lundruar nëpër lumin Nil transmeton Telegrafi.

Edhe pse prej kohësh dihet se blloqet e granitit me të cilat janë ndërtuar piramidat janë sjell nga Asuani, 855 metra në jug të Gizës, kurse blloqet e gurit gëlqeror janë sjell në Tura tetë kilometra largësi. Por, arkeologët nuk kanë mundur të bien dakord se si materiali i ndërtimit ishte transportuar me saktësi.

Mbetjet e kanalit janë gjetur nën pllajën e pluhurosur në Giza, si dhe pishina kryesor në të cilin janë kryer dërgesat kryesor http://www.albeu.al/bota/zgjidhet-misteri-qe-shokoi-boten-4000-vjet-me-vone-merret-vesh-e-verteta/391735/