‘The Indipendent’ zbulon vajzën shqiptare, nga një studente në prostitutë në Evropë. Historia e saj do t’ju lerë pa fjalë

626
0

Që nga Akti i Skllavërisë Moderne të vitit 2015, çështjet e trafikimit të qenieve njerëzore dhe të skllavërisë së detyruar janë bërë më të ngulitura në ndërgjegjen publike. Megjithatë, kur mendojmë për një “viktimë tipike”, e cila menjëherë ju vjen në mendje? Vajzat e reja që rrëmbehen për seks? Burra të rrezikshëm, që bien pre e bandave kriminale? Apo mund të jetë dikush ashtu si ju?

Një historitë të tillë të pabesueshme e ka publikuar sot as më pak e as më shumë se një nga mediat më prestigjioze britanike, “The Independent”. Louise Hulland është një gazetar, prezantues dhe auro dokumentaresh, i cili është marrë me këtë rast dhe rrëfen gjithë historinë më poshtë.

Bandat e trafikimit targetojnë fëmijët dhe të rriturit nga të gjitha llojet e demografisë, pa marrë parasysh arsimimin, mënyrën e jetesës ose moshën. Si “Natasha” – një grua e re që kam njohur kohët e fundit – dhe më pas kuptova për tmerrin e saj, shkruan Syri.net.

Imagjinoni çfarë do të thotë që të përfundosh universitetit, të nisesh për të shkruar me pushime, qëllimi i të cilave është të takosh familjen e të dashurit tënd dhe pastaj ta gjesh veten të tradhtuar nga i dashuri, e bllokuar në një bordello gati 1500 milje larg shtëpisë dhe të detyrohesh të ushtrosh prostitucion. Kjo është pikërisht ajo që ndodhi me Natashën, e cila dëshiron të tregojë historinë e saj, për të bërë të qartë, se kushdo mund të manipulohet nga trafikantët, që synojnë të bëjnë dëm.

Dy vjet më parë, 21-vjeçe, ajo ishte në fund të karrierës së saj universitare në Shqipëri. Ajo ishte takuar me një student tjetër, “Pjetrin”, për disa muaj dhe ishte i ngazëllyer për një udhëtim të ardhshëm për t’u njohur me familjen e tij në Belgjikë. Do të ishte hera e parë që do të linte Shqipërinë dhe plani ishte të kalonte disa javë në Evropë, në mënyrë që të mund të njihte familjen e partnerit të saj, me synimin për t’u martuar. Natasha nuk e dinte që ajo vitin e ardhshëm do të detyrohej që të prostituonte detyruar, raporton Syri.net.

Ajo që ndodhi me Natashën nuk është aspak e pazakontë. Numrat janë të frikshëm.

Gjatë pesë viteve të fundit, 89 milionë njerëz përjetuan një nga format e skllavërisë moderne, sipas raportit të Organizatës Ndërkombëtare të Punës 2017. Ky raport i njëjtë deklaroi se në çdo ditë të caktuar në 2016, 40 milionë njerëz ishin viktima të skllavërisë moderne – me rreth 25 milionë njerëz në punë të detyruar. Gratë dhe vajzat përbënin 71 për qind të viktimave moderne të skllavërisë.

Edhe pse ajo ka qenë e sigurt në Britani të Madhe prej më shumë se një vit, Natasha ende shpërthejnë lotët kur ajo rikujton përvojën e saj. Ajo shpjegon se çfarë i ka ndodhur asaj, ndërkohë që ndihet e dërmuar.

“Unë kam provuar shumë, shumë e fort, ta fshij atë histori. Por ndonjëherë ajo kthehet.”

Kur mbërriti në Belgjikë, Pjetri e kishte marrë atë në shtëpinë e një shoku. “Ai më tha: ‘Unë nuk do të kthehem përsëri. Ti do të qëndrosh këtu dhe do të shikojmë, se çfarë do të ndodhë më vonë’”.

Pjetri u largua nga shtëpia dhe kurrë nuk e pa më.

Atë natë, ajo u çua në një dhomë gjumi me një burrë, që nuk e kishte takuar kurrë më parë. Ai u bë klient i saj i parë.

Fillimisht, Natasha ishte e shokuar, por ajo shpejt u rrit dëshpërimi dhe kaloi në depresion. Ndërsa klientët vitin dhe iknin, dhe nga dalë ajo filloi të humbasë edhe shpresën e saj për të ndryshuar këtë ndodhi të tmerrshme në jetën e saj. Ajo u përpoq të merrte kontrollin e situatës duke refuzuar të kujdeset për veten, kështu që burrat nuk do ta zgjidhin atë, kur ata të vinin në shtëpinë publike, citon Syri.net.

Muaj më vonë, Natasha zbuloi se ishte shtatzënë. E tmerruar, ajo ishte shumë larg për një abort dhe të tutorët e saj i thanë, që ata do të vazhdonin të punonin, deri sa fëmija të lindte.

“Më duhej të bëja diçka për të dalë nga kjo situatë”, thotë ajo. “E vetmja gjë që bluaja në mendjen time ishte si të dilja nga ky vend. Unë do të kisha bërë gjithçka në mënyrë që kjo që kishte ndodhur, të mos përsëritej më kurrë.”

Image

Dhe një mbrëmje verore, kur ishte shtatëmbëdhjetë javësh shtatzënë, iu paraqit një mundësi për të shpëtuar. Turorët e saj në shtëpi ishin të hutuar dhe Natasha arriti të dilte nga bordello dhe të largohej. Ajo kapi pikërisht rastin që kërkonte, dhe pasi eci për “rreth një orë”, ajo arriti të bindë një shofer kamioni për t’i ardhur në ndihmë asaj. Natasha i tha atij, se nuk e kishte një vend ku të shkonte, thjeshtë ajo i kërkoi atij vetëm, që ta merrte kudo që ishte.

Orë më vonë, dyert e kamionit u hapën dhe Natasha kuptoi, se ajo ishte në Britani të Madhe. Ajo nuk e di se ku e la shoferi atë, por thotë: “Ishte fati im i mirë që më ndihmoi”.

Duke e rikujtuar këtë moment, Natasha shpërtheu në lotë.

“Nga çfarë unë kisha parë në TV në lidhje me Britaninë e Madhe … Isha larg … Po shkoja kaq larg … kështu që po mendoja për familjen time … dhe foshnjën në barkun tim”.

Foshnja e saj lindi në mënyrë të sigurt dy muaj pas ikjes së saj.

Tani u bënë gati 18 muaj, që Natasha u arratis nga tutorët e saj dhe pasi mori mbështetje nga Hestia, një organizatë që punon me viktimat e skllavërisë moderne, në bashkëpunim me Ushtrinë e Shpëtimit, ajo ka filluar të rindërtojë jetën e saj në një mjedis të sigurt. Ndërsa për sa i përket ribashkimit me familjen e saj në Shqipëri, ajo shfaq dyshime, pasi ka frikë nga gjykimi i tyre.

Natasha ende nuk mund të punojë, pasi ajo është ende në pritje të një vendimi për statusin e saj të azilit, kështu që e ardhmja e saj është ende e paqartë.

Megjithatë, përkundër ndjeshmërisë së saj, Natasha zgjodhi të flasë për hidhërimin e saj, në mënyrë që t’i tregonte botës, se kushdo, pa marrë parasysh se çfarë është sfondi i tyre, mund të bjerë viktimë e skllavërisë moderne. /SYRI.net/