Si i harxhojne amerikanet te ardhurat e tyre

773
0

Vetem nje ne tre amerikane e dine se sa eshte buxheti i tyre mujor real. Pse eshte e rendesishme kjo? Nese shqetesoheni se nuk ja dilni dot deri ne rrogen e ardhshme atehere eshte koha te uleni dhe te hihni nje sy thelle te gjitha shpenzimeve tuaja. Kjo mund tju ndihmoje te kuptoni sa mund ti perballoni gjerat e rendesishme qe duhet ti keni si strehimi apo shendeti dhe gjera qe doni ti keni, si rrobat e reja etj..
Per te pasur nje ide kemi bere nje grafik me te ardhurat mesatare tipike te nje amerikani prej 75 mije $ ne vit.

Të dhënat vijnë nga Byroja e Statistikave të Punës (BLS), një agjenci federale e mbushur me ekonomistë dhe me matematiciene. Ata vëzhgojnë çdo vit për të kuptuar se si i shpenzojmë paratë amerikanet. Zyrtaret pastaj grupojnë shpenzimet në kategori për të gjetur se si ndryshojnë buxhetet me kalimin e kohës.

Nder shpenzimet më të mëdha është strehimi, i cili përbën gati një të tretën e të gjitha shpenzimeve. Sipas qeverisë federale, nëse shpenzoni më shumë se 30% të të ardhurave tuaja në strehim, atëherë ju jeni në rrezik te madh për të mos qenë në gjendje të përballoni nevoja të tjera. Amerikanët shpenzojnë më shumë për strehimin ($ 18,886) sesa për shërbimet shëndetësore, argëtuese, veshje dhe shpenzime të tjera të kombinuara ($ 15,342).

Pra, çfarë nëse po përpiqeni të gjeni mënyra për të ruajtur buxhetin tuaj? Ku duhet të shikoni? Transporti është shpenzimi i dytë më i madh në 9,049 $. Megjithëse është afërsisht gjysma e kostos së strehimit, ai ende shkon 754 $ ne muaj. Kjo kategori perfshin paraditen e shpenzuar ne automjetin tuaj, si dhe gazin, ndryshimet e naftes dhe riparimet. Shpenzimet e transportit dhe strehimit ($ 27,935) janë aq të larta saqë ato janë pothuajse aq të shtrenjta sa çdo gjë tjetër që bleni ($ 29,376).

Nëse seriozisht doni te gjeni mënyra për të kursyer para, hidhini një vështrim të thelle pagesës tuaj të shtëpisë dhe makinës. Nëse ju mund ta merrni shtëpi me te vogel dhe të jetoni më afër punës, shanset janë që ju do të kurseni realisht. Sido që të jetë, ju duhet patjetër të kuptoni buxhetin tuaj dhe pastaj të rrini në atë./shqiptari.net/