Këta janë 26 qytetet më të mirë në botë për të jetuar… për të gjitha

1615
0

Këtë javë Deutsche Bank nxorri ​​raportin e saj vjetor “Mapping the ëorld’s prices”, duke kataloguar koston e mallrave dhe shërbimeve në qytetet më të mëdha dhe më të pasura në botë.

Në vitin 2017, për herë të parë, Deutsche Bank ka përfshirë një renditje të cilësisë së jetës në 47 qytete anembanë botës. Renditja bazohet në tetë nën-indekse të përpiluara nga baza e të dhënave “Numbeo”, të cilat krijojnë një panoramë të asaj se si të jetojnë njerëzit në qytete të ndryshme.

Nën-indekset janë: Fuqia blerëse, siguria, kujdesi shëndetësor, kostoja e jetesës, çmimi i pronës në raport me të ardhurat, koha e qarkullimit të trafikut, ndotja dhe klima.

Në përgjithësi, qytetet që renditen më lart janë në hemisferën veriore në ekonomitë e zhvilluara perëndimore, megjithëse disa qytete nga vende si Afrika e Jugut, Australia dhe Zelanda e Re janë gjithashtu në listë.

26. Oslo, Norvegji – Kryeqyteti i Norvegjisë është në këtë listë falë rezultateve të forta në kategorinë e ndotjes, ku ishte i dhjeti dhe fuqia blerëse, ku ishte i 15-ti.

25. Johanesburg, Afrika e Jugut – Renditja në krye sa i përket raportit të çmimit të pronës me të ardhurat ndihmoi në ngjitjen e qytetit të Afrikës së Jugut në një pozitë relativisht të lartë në listën e Deutsche Bank.

24. Bruksel, Belgjikë – kryeqyteti belg dhe selia e Bashkimit Evropian, Brukseli ishte i pesti për kujdesin shëndetësor, dhe i shtati për të dy raportet e çmimit të pronës ndaj të ardhurave dhe kohëzgjatjen e trafikut.

23. Varshavë, Poloni – Duke hyrë në dhjetëshen më të mirë në dy kategori – e teta për sigurinë, e gjashta për koston e jetesës – Varshava u ngjit në një pozicion të lartë në renditjen e përgjithshme të cilësisë së jetës.

22. Çikago, SHBA – Shpesh e anashkaluar nga fuqitë bregdetare si Nju Jorku dhe Los Angeles, Çikago është i treti për cilësinë e jetës në SHBA, sipas renditjes së Deutsche Bank. Ajo u ngjit veçanërisht lartë në raportin e çmimit të pronës me të ardhurat, duke përfunduar në vendin e dytë.

21. Dublin, Irlandë – Dublini nuk arriti të shkëlqejë në asnjë kategori të vetme, por doli mirë në të gjithë nën-indekset, me renditjen më të lartë – i dhjeti – në raportin e çmimit të pronës ndaj të ardhurave.

20. Stokholm, Suedi – Qytetet nordike janë të njohura për cilësinë e jetës dhe Stokholmi nuk bën përjashtim. Qyteti është tepër i pastër, duke përfunduar i pesti në indeksin e ndotjes.

19. Pragë, Republika Çeke – Një kryeqytet tjetër evropian që shfaqet, pozicioni i Pragës në renditjen e përgjithshme rritet nga një vend i nëntë që zë në koston e jetesës. Ajo ishte gjithashtu e 11-ta në indeksin e sigurisë.

18. San Françisko, SHBA – Qendra për industrinë globale të teknologjisë, San Françisko është tepër e kushtueshme për të jetuar, por cilësia e jetës është e lartë. Qyteti përfundoi në krye të indeksit të klimës.

17. Kejp Taun, Afrika e Jugut – Një tjetër qytet i madh në Afrikën e Jugut që shfaqet në listë, Kejp Taun ka cilësinë më të mirë të jetës në Afrikë, në sajë të pesë rezultateve të lartë si në çmimet e pronës, edhe në klimën.

16. Madrid, Spanjë – Kryeqyteti spanjoll ndodhet në vendin e 20 të renditjes së Deutsche Bank në sajë të kujdesit shëndetësor fantastik (i katërti i përgjithshëm) dhe një klime të mirë (vendi i shtatë).

15. Lisbonë, Portugali – Fqinji i Madridit në gadishullin Iberik, Lisbona u jep banorëve një lëvizje shumë pa kokëçarje, me qytetin që përfundon nëntë në indeksin e kohës së lëvizjes së trafikut. Klima është një tjetër bonus i madh, me kryeqytetin e Portugalisë që përfundon i treti në atë renditje.

14. Toronto, Kanada – Ndërsa Toronto nuk është kryeqyteti i Kanadasë, ai është qyteti më i njohur i vendit dhe doli shumë mirë në të gjithë nën-indekset. Renditja më e lartë ishte në indeksin e fuqisë blerëse, ku ishte i teti.

13. Aukland, Zelanda e Re – Pavarësisht nga një popullsi prej më pak se 5 milion, Zelanda e Re ka dy qytete në 15 qytetet më të besueshme në botë. Aukland hyn në sajë të katër vendeve të mira në nën-indekse.

12. Berlin, Gjermani – Kryeqyteti i Gjermanisë për një vend nuk është futur në dhjetëshen e cilësisë së jetesës, pavarësisht nga 10 vendet e para që ka zënë në kujdesin shëndetësor, fuqinë blerëse dhe indekset e trafikut.

11. Helsinki, Finlandë – Po aq i jetueshëm sa Berlini, rezultati i lartë i Helsinkit vjen për shkak të një renditjeje të mirë në katër indekse.

10. Sidnej, Australi – Me gjithë diellin e vitit, Sidnej është një nga qytetet më tërheqëse në botë, edhe pse nuk është më tërheqësi në Australi. Rezultati i 10-të i përgjithshëm i qytetit u ndihmua nga katër rezultatet e nën-indekseve, mes vendeve 11 dhe 15-të.

9. Amsterdam, Holandë – Si një qytet i njohur për numrin e çiklistëve në rrugët e tij, ndoshta nuk është për t’u habitur që kryeqyteti holandez ishte qyteti i katërt më i mirë për kohën e udhëtimit.

8. Boston, SHBA – Deutsche Bank e rendit Bostonin si qytetin amerikan me cilësinë më të lartë të jetës në vitin 2017, me qytetarët në qytetin Massachusetts që gëzojnë fuqinë e dytë blerëse më të mirë në botë.

7. Otava, Kanada – Kryeqyteti i Kanadasë gjithashtu ka cilësinë më të mirë të jetës, duke përfunduar i katërti në përgjithësi në fuqinë blerëse, raportin e çmimit të pronës ndaj të ardhurave dhe ndotjen.

6. Kopenhagë, Danimarkë – Kopenhaga shpesh shfaqet në krye të renditjeve të cilësisë së jetës, dhe Deutsche Bank nuk bën ndryshe. Është qyteti i pestë më i sigurt në listë dhe i teti më pak i ndotur.

5. Zyrih, Zvicër – Zvicra shpesh konsiderohet si një utopi, dhe renditja e Zyrihut në këtë listë ndihmon për ta konfirmuar atë reputacion. Zyrihu ishte në krye të indeksit të fuqisë blerëse, dhe i dyti në të dy indekset e sigurisë dhe të ndotjes.

4. Melburn, Australi – Qyteti i dytë më i madh i Australisë ka cilësinë më të mirë të jetës, sipas Deutsche Bank. Melburn ka fuqinë e tretë blerëse më të lartë të çdo qyteti në listë, si dhe renditet në dhjetë më të mirët në kujdesin shëndetësor, çmimin e pronës në të ardhura dhe klimën.

3. Vjena, Austri – Nderi i qytetit që renditet më lart, nga ata që nuk flasin anglisht, i shkon në kryeqytetit të Austrisë, në sajë të kujdesit shëndetësor më të mirë të çdo qyteti në listë, si dhe i gjashti për sigurinë.

2. Edinburg, Britani e Madhe – Kryeqyteti i Skocisë, Edinburgu mund të mos jetë pothuajse aq i madh apo i fuqishëm sa Londra, por është shumë më i pranueshëm. Me kohëzgjatjen më të mirë të trafikut të çdo qyteti, renditjen si i dyti më i mirë për kujdesin shëndetësor dhe rezultatin e tretë më të mirë për ndotjen, është e lehtë të kuptohet se përse renditet në përgjithësi kaq të lartë.

1. Uellingtoni, Zelandë e Re – Zyrtarisht qyteti me cilësinë më të lartë të jetës në botë, sipas Deutsche Bank, kryeqyteti i Zelandës së Re ka ndotjen më të ulët të cilitdo lloji, dhe ka përfunduar në dhjetë më të mirët në katër kategori të tjera. / Bota.al