Shtohen arrestet kardiake në plazhe, mjekja e urgjencës tregon arsyet: Duhet bërë kujdes me..

5365
0

Një ngjarje tragjike ka ndodhur në plazhin e Durrësit, ku një burrë 70-vjeçar nga Tirana ka humbur jetën pasi pësoi një arrest kardiak, duke u futur në det. Autoritetet mjekësore dhe ekspertët e sigurisë në plazh po bëjnë thirrje për kujdes të madh dhe ndërgjegjësim të rritur për rrezikun e ekspozimit të gjatë në diell, veçanërisht për pacientët e moshuar me sëmundje kronike.

Pacienti, i njohur për problemet e tij shëndetësore si hipertensioni dhe diabeti, është raportuar të ketë qëndruar për një kohë të gjatë në diell para se të përjetonte një rënie të papritur shëndetësore. Mjekët urgjencës në vendin e ngjarjes nuk arritën ta rimarrin atë, dhe ai u konstatua i vdekur kur e sollën në spital.

“Kjo ngjarje vë në dukje rrezikun e ekspozimit të pacientëve me sëmundje kardiovaskulare ndaj temperaturave të larta dhe ndryshimeve të papritura të kushteve”, tha një mjeke urgjence e Spitalit të Durrësit.

Sipas statistikave të fundit, këtë sezon ka pasur disa humbje jetësh nga arresti kardiak në plazhet e Velipojës, Durrësit dhe Spillesë. Këto ngjarje theksojnë rëndësinë e informimit dhe edukimit të publikut për reagimin e menjëhershëm në raste emergjente në ambiente të hapura.

Ekspertët rekomandojnë që pushuesit të jenë të kujdesshëm, të shmangin ekspozimin e gjatë në diell në orët më të nxehta të ditës, dhe të marrin masa paraprake për t’u mbrojtur nga ndryshimet e papritura të temperaturës. Autoritetet vazhdojnë hetimet për të zbuluar më shumë për rrethanat dhe shkaqet e ngjarjeve të tilla tragjike, në përpjekje për të përmirësuar masat e sigurisë në plazhe gjatë sezonit të verës.