Rritje e madhe e cmimit te bukës dhe makaronave: rritje të reja për familjet pas gazit, energjisë elektrike dhe karburantit

40
0

Xhepat e qytetarëve italianë po boshatisen gjithnjë e më shumë. Rritja e energjisë elektrike, gazit dhe karburantit, në fakt, siç raportohet nga një studim i Federconsumatori i kryer në rreth pesëmbëdhjetë objekte tregtare nga veriu në jug të Italisë, ka gjithashtu një efekt në shpenzimet: nga marsi deri në tetor 2021 kostoja e miellit u rrit. me 38%, duke kaluar pragun e euros (1,09), makaronat integrale u rritën me 33% në 2,90 €, buka u rrit me 11% dhe tani kushton 3,86 € për kilogram.

Dy arsye të tjera shpjegojnë këto rritje: nga njëra anë transporti (marrja me qira e kontejnerëve kushton më shumë për shkak të një viti e gjysmë të pandemisë), nga ana tjetër ka edhe disponueshmëri më të ulët të stoqeve në raport me kërkesën. Në një raport, Ismea (Instituti i Shërbimeve për Tregun e Ushqimit Bujqësor) denoncoi një rënie të të korrave në Ukrainë, nga ku shpesh vijnë rezervat e drithit, dhe reduktimin e eksporteve të vendosur nga Rusia. Gruri italian, shpesh dhe me dëshirë, importohet nga jashtë sepse gruri ynë mjafton vetëm për 36% për të plotësuar kërkesën; prandaj jemi të varur nga të tjerët dhe nga çmimet e vendosura nga të tjerët.

Federconsumatori mori masa duke raportuar të gjitha rritjet në Antitrust për të “verifikuar ekzistencën e hipotezave të kartelit për çmimet e ushqimeve, siç ndodhi në 2008”. Bëhet thelbësore sanksionimi i përgjegjësive dhe monitorimi i tregut nga “dukuri të patolerueshme spekulative, të cilat do të përkeqësonin më tej rritjet tashmë të forta në progres, me dëmtime të rënda për familjet dhe gjithë sistemin e prodhimit”, shkruan ai në një shënim.

Presidenti i Assopanificatori, Davide Trombini, ka shpjeguar për Repubblica se si prej një viti çmimi i lëndëve të para po rritet vazhdimisht. “Deri më tani e kishim mbajtur vete pa e kaluar te konsumatori por sot nuk është më e mundur. Për më tepër, kjo situatë na dëmton edhe neve, të cilët nga njëra anë paguajmë më shumë lëndën e parë për të bërë bukë, nga ana tjetër nuk mundemi. të rrisim shumë çmimin, sepse do të rrezikonim të largonim konsumatorin, ndoshta drejt bukës së ngrirë”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.