Pritet të jetë një verë me temperatura ekstreme, parashikimet e meteorologëve për vitin 2021

1326
0

Stina e verës ende duket larg, megjithate midis një dimri që herë pas here kthehet dhe një pranvere që do të dëshironte të hapte rrugën e tij me arrogancë, konfigurimi klimaterik i motit që ne mund ta gjenim duke përjetuar në semestrin tjetër fillon të shqetësojë pak ekspertët.

A do të karakterizohet sezoni i ardhshëm i verës nga nxehtësia e vazhdueshme si ajo e vitit 2003? Le të bëjmë një përmbledhje të situatës duke analizuar parashikimet e para zyrtare për qershor dhe korrik.

Për t’iu përgjigjur kësaj pyetjeje ne duhet të mbështetemi në të ashtuquajturat parashikime afatgjata të klimës: një përpjekje për të parashikuar, paraprakisht, trendin meteorologjik në vija të gjera mbi shkallët e zonës së gjerë. Një metodë për të bërë parashikime sezonale është vlerësimi i një sërë indeksesh (diellor, atmosferik, oqeanik dhe të tjerë) dhe telekoneksionet e mundshme (nëse kjo ndodh në këtë pjesë të planetit, atëherë statistikisht pas një kohe në atë pjesë tjetër, planeti do të ndodhë kështu … ). Në Evropë, lider në sektor është Qendra Evropiane për Parashikimin Meteorologjik Afatmesëm, ECMËF.

Epo, tendencat e para sezonale konfirmojnë anomali termike pozitive madje deri në + 1.5 ° C për periudhën dy mujore qershor-korrik krahasuar me 30 vitet e fundit. Por çfarë do të thotë kjo? Në shikim të parë, një shkallë e vetme e ndryshimit mund të duket pak, por, nga pikëpamja klimatologjike, është një vlerë e respektuar, një kambanë alarmi . Po, sepse kjo mund të jetë një sinjal i valëve të mundshme të nxehtësisë nga kontinenti Afrikan tashmë në pjesën e parë të sezonit me mundësinë e arritjes ose tejkalimit të 30 ° C gjatë disa ditëve. Një prag që, siç e dimë, i kombinuar me sasinë e lagështisë në ajër, bën diferencën midis mirëqenies dhe shenjave të para të shqetësimit.

Me këto premisa, kushtojini vëmendje fenomeneve ekstreme: lajmet e viteve të fundit na kanë mësuar me një ekstremizim të vërtetë të klimës edhe në gjerësitë tona gjeografike. Breshëri dhe stuhitë e forta, të ashtuquajturat stuhi, mund të alternohen në mënyrë të pashmangshme me sulme të nxehta afrikane.

Deri më sot, është mirë ta sqarojmë, nuk mund të kemi siguri matematikore se e gjithë kjo ndodh, por të gjitha të dhënat na çojnë në të njëjtën anë, që është drejt skenarëve mjaft ekstremë.

Ndërsa ekziston një diferencë e caktuar e pasigurisë, ajo që është thënë është e vërtetë; këto sigurisht nuk janë parashikime të largëta, por një nga skenarët kryesorë të propozuar nga Qendra Evropiane me shumë ndikim.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.