Plani i qeverise italiane per vaksinimin, a do te jete me detyrim vaksina Covid ne Itali?

260
0

Qeveria italiane po harton një plan vaksinash anti-Covid dhe “e para që do të kemi në dispozicion do të jetë e Pfizer”. Kjo u deklarua nga komisioneri i jashtëzakonshëm për urgjencën, Domenico Arcuri, duke njoftuar se në Itali në gjysmën e dytë të janarit do të mbërrijnë 3.4 milion doza, të përshtatshme për vaksinimin e 1.7 milion njerëzve. Secilit person do t’i duhet të jepet nga dy doza: përparësi do t’i jepet personave më te brishtë dhe te ekspozuar ndaj virusit.

“Ne shpresojmë të vaksinojmë një pjesë të rëndësishme të popullsisë në gjysmën e parë ose në tremujorin e tretë të vitit 2021. Por ne nuk e dimë se sa italianë do të duan të bëjnë vaksinën”, vazhdoi komisioneri special.

“Tani për tani nuk ka asnjë detyrim për të vaksinuar”, saktësoi Arcuri, duke shpjeguar se shpresa është që të “vaksinohen një pjesë e rëndësishme e popullsisë në gjysmën e parë ose në tremujorin e tretë të vitit 2021. Por ne nuk e dimë se sa italianë do të duan të bejne vaksina. Sasia e vaksinave do të rritet me kalimin e kohës, ne do të kemi progresivisht më shumë doza çdo muaj krahasuar me 3.4 milion në janar. Brenda disa muajsh do të jemi në gjendje të arrijmë të ashtuquajturën administratë në shkallë të gjerë në 2021. E imja është një dëshirë, jo një parashikim “.

“Licence për të vaksinuar? Po, por ministria vendos se si” “Ne po planifikojmë një platformë IT që do t’ju lejojë të menaxhoni verifikimin e administratës për të njohur emrat e njerëzve që kanë bërë vaksinën dhe ku e kanë bërë atë, për të gjetur gjurmueshmërinë e asete në territor ”, tha përsëri Arcuri. Duke iu përgjigjur atyre që e pyetën nëse kishte një lloj çertifikate speciale ose licence për njerëzit e vaksinuar, ai tha: “do të jetë e mundur dhe Ministria e Shëndetësisë do të përcaktojë se si”.

“Fushata më e madhe e vaksinimit” – “Përkufizimi i takon qeverisë dhe më pas do të duhet të ndahet, modifikohet ose plotësohet nga Parlamenti. Kjo do të jetë fushata më e madhe e administrimit të vaksinave jo vetëm në Itali, por në të gjithë Evropën dhe në një pjesë të madhe të botës ”, nënvizoi Arcuri. “Deri nesër Rajonet do të na tregojnë destinacionet e vaksinës”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.