Perplasi një makinë 16 vjet më parë: i mohojnë shtetësinë italiane. “Nuk është integruar ende”

108
0
LIVORNO 26 OTTOBRE 2006 A SIX IL NUOVO PASSAPORTO ELLETTRONICO, SI DIFFERENZIA DAL VECCHIO PER UN MICROCIP INSERITO SULLA FACCIATA IN BASSO FOTO FRANCO SILVI/ANSA

Nëse aksidentoni një makinë, në një aksident të parëndësishëm, shteti mund t’iu mohojë shtetësinë. Ju nuk jeni mjaftueshëm të integruar, përgjigja, me pak fjalë, e dhënë nga Ministria e Brendshme për një grua të cilës i është refuzuar statusi i dëshiruar.

Dhe mos u shqetësoni nëse në Bel Paese, zonja u martua me një italian transmeton il messagero percjell shqiptari.net, ka dy fëmijë të lindur këtu dhe ka paguar kontribute të rregullta për dy dekada. Kjo ndodhi në Romë. Shtë historia e J. Kukaleshi, 41 vjeç, shqiptare, e cili ka 23 vjet në kryeqytet.

Departamenti për Lirinë Civile dhe Imigracionin nuk kishte asnjë dyshim dhe më 1 tetor i dërgoi asaj këtë letër: “Ajo nuk ka treguar se ka arritur një shkallë të mjaftueshme të integrimit në bashkësinë kombëtare, e cila mund të nxirret, para së gjithash, nga pajtueshmëria me rregullat e bashkëjetesës civile “.


Me pak fjalë, mjaftoi perplasja e një makinë dhe marrja e një dënimi nga gjykatesi i paqes dhe një gjobë prej 600 eurosh, për t’iu mohuar shtetësia italiane. Duhet të theksohet se zonja ishte esell dhe se sanksioni nga gjyqtari erdhi vetëm pas ankesës së shoferit tjetër të cilit iu dha 7 ditë parashikim.


Gruaja ia përcolli kërkesën zyrës kompetente të Ministrisë më 25 prill 2017, duke u mbështetur në vitet e qëndrimit të saj. Edhe pasi u martua me një italiane ajo nuk donte të duhej të varej nga burri i saj pikërisht sepse ndjeu se meritonte shtetesine nepermjet rezidences. Dhe në vend të kësaj, arsyetimi i tij, ajo nuk i bëri llogaritjet me sistemin burokratik dhe ngatërresat italiane.
«Unë nuk zgjodha rrugën e lehtë – shpjegon Kukaleshi – Në fakt burri im më qorton dhe më thotë nëse do ta kisha kërkuar atë në lidhje me martesën tashmë do ta kishe marrë atë. Ndoshta ka të drejtë. Por unë jam kokëfortë doja ta bëja, duke kërkuar me ane te rezidences, sepse e meritoj, sepse jam italiane. Por në vend të kësaj ata i thanë jo një përplasjeje te makines nga ana e pasme që unë madje e kisha harruar ».


Gjithçka ndodhi më 19 mars 2005 Kukaleshi, duke drejtuar makinën e saj, përplaset me një shofer tjetër në rrugën që të çon nga Roma në Monterotondo. Të dy plotësojnë deklaratën miqësore. Historia duket se përfundon këtu. Në vend të kësaj burri e denoncon atë. Episodi nuk është serioz, përfundon me gjykatesin e paqes i cili dha një gjobë prej 600 eurosh për lëndime nga pakujdesia (pa dashje).

Mjeku i kishte dhënë shoferit të rrëzuar një prognozë 7-ditore. “Sigurisht, aksidenti ishte faji im, por a mjafton kjo për të më mohuar nënshtetësinë? Ata më shkruan se nuk kam arritur një shkallë të mjaftueshme të integrimit në bashkësinë, për mua kjo është një fjali e dhimbshme. Unë mendoj se përfshirja në një përplasje të vogël nga fundi mund t’i ndodhë kujtdo. Nuk duhet të konsiderohet si një ngjarje që njollos jetën e një personi, ajo e shënon atë përfundimisht “

ARRITJA N IN ITALI
Gruaja kujton kur mbërriti në Itali. Ishte viti 1998. «Fillova menjëherë të punoja në një sallon bukurie. Pastaj në turizëm. Duke filluar nga viti 2015, me burrin tim, pas shumë sakrificash, filluam një biznes të vogël me autobusë turistikë. Me pak fjalë, unë jetoj në këtë vend për 23 vjet, kam dy fëmijë të moshës 8 dhe 11 vjeç, të cilët kanë dhënë kontribute për dy dekada. Unë kam jetuar më shumë në Romë sesa në Shqipëri.

Për mua letra që kam marrë nga Ministria është një gabim i madh ». Ndërkohë, avokati i tij premton betejë: «Në shumë vite punë nuk kam parë kurrë një gjë të tillë. I dërgova një përgjigje Ministrisë, ”shpjegon avokati Ali Abukar Hayo, një nga ekspertët kryesorë në fushën e emigracionit. «Mohimi i shtetësisë – vazhdon Abukar – për një dënim, nga Drejtësia e Paqes, për pagesën e një gjobë prej 600 eurosh, e cila gjithashtu u fal. Për një fakt në vitin 2005, në të cilin një person u plagos lehtë. Është çmenduri ”./shqiptari.net/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.