OKB ngre alarmin: Një krizë e vërtetë humanitare, pritet qe 5 milionë ukrainas te..

6
0

“Kemi pritur tashmë 50 mijë refugjatë nga Ukraina dhe do të marrim shumë të tjerë”, është alarmi i lëshuar nga Filippo Grandi, Komisioneri i Lartë i Kombeve të Bashkuara për Refugjatët (UNHCR), gjatë një lidhjeje me samitin e kryebashkiakëve mesdhetarë që po zhvillohet në Firence transmeton shqiptari.net.

“Ne jemi tashmë në vend dhe në vendet fqinje. Ka një lloj qëndrueshmërie dhe ne kemi aftësi të mëdha ndihme humanitare, por problemi është se numrat mund të tejkalojnë kapacitetin tonë të pritjes,” tha përsëri ai.
“Sfidat që na presin mund të shkojnë përtej të parashikueshmes”

“Si në çdo luftë, edhe në Ukrainë nuk do të ketë fitues dhe civilët do të paguajnë një çmim shumë të lartë. Sfidat që na presin mund të shkojnë përtej të parashikueshmes. Askush nuk duhet të mendojë se ne do të jemi në gjendje të zgjidhim problemin e të gjithë refugjatëve. – shpjegoi ai. Shkëlqyeshëm. Shumica e njerëzve që ikin janë nisur për në Poloni dhe Moldavi. Komisioneri i Lartë shprehu “falënderimet e përzemërta për vendet dhe popujt e vendeve që po mbajnë kufijtë e tyre të hapur dhe po mirëpresin refugjatët”.

Frika për 5 milionë refugjatë

Një krizë e vërtetë humanitare po shfaqet në horizont. Nëse situata përkeqësohet më tej, OKB-ja sheh rrezikun e një diaspore që mund të prekë deri në 5 milionë njerëz. Kështu në Bruksel, por edhe në Uashington, po punohet për një plan për menaxhimin e emergjencës, sepse përballë numrit të madh, linja e pranimit të pakushtëzuar të vendeve të Evropës Lindore tani për tani nuk do të mund të qëndrojë më. Në 24 orët e fundit refugjatët e strehuar në Moldavi janë tashmë 16 mijë, në Rumani 10 mijë. 100,000 priten në Lituani në ditët në vijim dhe Varshava vlerëson se do të duhet të mirëpresë të paktën një milion.

Në botë 8 milionë njerëz në arrati “Në botë – kujton Grandi – ka situata të vështira, në të cilat duhet të përballemi me bashkëbisedues që nuk njihen zyrtarisht nga komuniteti ndërkombëtar dhe megjithatë kontrollojnë territorin: ne u japim ndihmë atyre. që janë në arrati dhe tani në të gjithë botën po flasim për 8 milionë njerëz me këto probleme. Është një shifër që do të rritet. Janë individë që largohen nga vendi i tyre në kërkim të sigurisë”./shqiptari.net/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.