“Nuk janë njerëz, janë kafshë”, Trump sulmon emigrantët: Nëse humbas..

196
0

Ish-presidenti Donald J. Trump ditën e djeshme mbajti një fjalim në të cilin përdori gjuhë çnjerëzore për të përshkruar emigrantët, mbajti një rrjedhë të qëndrueshme ofendimesh dhe vulgaritetesh dhe parashikoi se Shtetet e Bashkuara nuk do të kishin kurrë zgjedhje të tjera nëse ai nuk fitonte në nëntor.

Me përballjen e tij në zgjedhjet e përgjithshme kundër Presidentit Biden, Trump dyfishoi edhe një herë vizionin e fundit të vendit që ka animuar fushatën e tij të tretë presidenciale dhe ka fuqizuar bazën e tij gjatë zgjedhjeve paraprake republikane.

Ndërsa diskutonte ekonominë amerikane dhe industrinë e saj të automjeteve, Trump premtoi se do të vendoste tarifa për makinat e prodhuara jashtë vendit nëse fitonte në nëntor. Ai shtoi: Tani, nëse nuk zgjidhem, do të jetë një banjë gjaku për të gjithë, kjo do të jetë më e pakta. Do të jetë një banjë gjaku për vendin.”

Për gati 90 minuta jashtë Aeroportit Ndërkombëtar të Dejtonit në Vandalia, Ohio, Trump mbajti një fjalim diskursiv, të mbushur me sulme dhe retorikë kaustike. Ai vuri në dukje disa herë se kishte vështirësi në leximin e teleprompterit.

Ish-presidenti e hapi fjalën e tij duke lavdëruar personat që vuanin dënimet në lidhje me trazirat e 6 janarit 2021 në Kapitol.  Trump, i cili përballet me akuza penale të lidhura me përpjekjet e tij për të përmbysur humbjen e tij në zgjedhje, i quajti ata “peng” dhe “patriotë të pabesueshëm”, përgëzoi shpirtin e tyre dhe u zotua se do t’i ndihmojë nëse zgjidhet në nëntor.

Nëse ai nuk do të fitonte zgjedhjet presidenciale të këtij viti, Trump tha: Unë nuk mendoj se do të keni zgjedhje të tjera, ose sigurisht jo një zgjedhje me kuptim.

Trump ngjalli gjithashtu frikën për fluksin e emigrantëve që vijnë në Shtetet e Bashkuara në kufirin jugor. Ashtu siç bëri gjatë fushatës së tij të suksesshme në vitin 2016, Trump përdori gjuhë nxitëse dhe çnjerëzore duke i quajtur emigrantët si kërcënime për qytetarët amerikanë.

Ai pohoi, pa prova, se vendet e tjera po boshatisnin burgjet e tyre nga “të rinjtë” dhe po i dërgonin përtej kufirit. “Unë nuk e di nëse i quani ata ‘njerëz’ tha ai. “Ata nuk janë njerëz, për mendimin tim.” Më vonë ai iu referua atyre si “kafshë”.

Zyrtarët kufitarë, duke përfshirë disa që kanë punuar në administratën Trump, kanë thënë se shumica e emigrantëve që kalojnë kufirin janë anëtarë të familjeve të cenueshme që ikin nga dhuna dhe varfëria dhe të dhënat në dispozicion nuk mbështesin idenë se emigrantët po nxisin rritje të krimit.