Nuk është as kolla dhe as ethet, zbulohet simptoma kryesore e Covid-19

606
0

Është zbuluar një simptomë e Covidit si treguesi më i besueshëm që ju jeni të infektuar dhe nuk është një kollë e vazhdueshme ose ethe e lartë, thonë ekspertët.

Studiuesit nga studimi i aplikacionit ZOE Covid në King’s College London, kanë gjetur mënyrën më të sigurt për të zbuluar nëse jeni pozitiv dhe ajo është humbja e shijes ose erës.

Dikush që ka këto dy simptoma, ka 17 herë më shumë gjasa të ketë kontraktuar koronavirus sesa dikush pa të, pohon ekipi.

Në fillim të pandemisë, aplikacioni përdori raporte simptomash dhe teste nga miliona kontribues për të konfirmuar anosminë (humbjen e nuhatjes), ethet dhe kollët mund të parashikonin që dikush kishte virusin edhe pa u testuar.

Humbja e nuhatjes ose humbja e shijeska qenë vazhdimisht parashikuesi më i fortë i një infeksioni Covid në të gjitha platformat, rajonet dhe popullatat.

Për më tepër, humbja e nuhatjes ose e shijes mbeti parashikuesi më i mirë i një rezultati pozitiv të testit pavarësisht nga mosha, gjinia ose ashpërsia e një personi. Sidoqoftë, analiza e ekipit gjithashtu tregoi se të kesh një temperaturë të lartë (ethe) dhe simptoma të mushkërive si gulçim ose kollitje ishin gjithashtu të lidhura fort me Covid-19.

Gjetjet tona konfirmojnë se humbja e erës është një parashikues i fortë i një infeksioni. Falë këtyre gjetjeve, anosmia u shtua në listën e simptomave zyrtare për të marrë një test PCR së bashku me kollën dhe ethet”, thuhej në një deklaratë të ZOE.

Rezultatet e studimit janë në një punim të publikuar në Lancet Digital Health.