Nodh e papritura me kursin e kembimit/ Paundi britanik bie në nivelin më të ulët të të gjitha kohërave kundrejt dollarit

311
0

Paundi britanik ka rënë në një nivel rekord të ulët kundrejt dollarit, pasi tregjet reagojnë ndaj shkurtimeve më të mëdha të taksave në Mbretërinë e Bashkuar në 50 vjet.

Kjo erdhi pasi kancelari Kwasi Kwarteng zbuloi shkurtimet historike të taksave të financuara nga rritjet e mëdha të huamarrjes.

Paundi ka qenë gjithashtu nën presion pasi dollari merr një nxitje nga banka qendrore e SHBA duke vazhduar të rrisë normat. Nëse paundi qëndron në këtë nivel të ulët kundrejt dollarit, importet e mallrave me çmim në dollarë, përfshirë naftën dhe gazin, do të jenë më të kushtueshme.

Mallra të tjera nga SHBA mund të jenë gjithashtu shumë më të shtrenjta.

Rënia e paprecedentë e monedhës vjen pas njoftimit të Kancelarit Britanik të Thesarit Kwasi Kwarteng të premten se Mbretëria e Bashkuar do të vendoste uljet më të mëdha të taksave në 50 vjet, në të njëjtën kohë me rritjen e shpenzimeve.

Kancelari Kwasi Kwarteng foli për një “epokë të re” për ekonominë, tatimi mbi të ardhurat dhe taksat për blerjet e shtëpive do të ulen dhe rritjet e planifikuara në taksat e biznesit janë hequr.

Ai tha se ishte i nevojshëm një ndryshim i madh drejtimi për të nisur rritjen ekonomike dhe se dëshiron të vazhdojë të ulë taksat si pjesë e një përpjekjeje për të nxitur rritjen ekonomike në Mbretërinë e Bashkuar.

Por laburistët thanë se nuk do të zgjidhte krizën e kostos së jetesës dhe ishte një “plan për të shpërblyer tashmë të pasurit”.

Masat e reja fiskale për uljen e taksave, të cilat përfshijnë heqjen e planeve për rritjen e taksës së korporatave dhe uljen e kufirit në bonuset e bankierëve, janë kritikuar si “ekonomi të ulët” edhe  nga anëtarët e partisë së vetë kancelarit.

Ish-kancelari i konservatorëve, Lord Ken Clarke kritikoi uljet e taksave të dielën, duke thënë se kjo mund të çojë në rënien e paundit.

Edhe Euro preku një nivel më të ulët 20-vjeçar kundrejt dollarit në tregtinë e mëngjesit në Azi, mes shqetësimeve të investitorëve për rrezikun e recesionit, ndërsa dimri po afron pa asnjë shenjë të një fundi të krizës energjetike ose të luftës në Ukrainë.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.