Ngrihet Alarmi/ Dicka e keqe po ndodh ne Itali, do te kete pasoja te renda ..

1465
0

Lajme jo te mira per ekonomine italiane nga Banka Qendrore Europiane/ Pandemia e koronavirusit, me gjithë perspektivat “inkurajuese” të dhëna nga fillimi i vaksinimeve, “vazhdon të gjenerojë rreziqe serioze për shëndetin publik dhe për ekonomitë e zonës së euros dhe pjesën tjetër të botës”. BQE shkruan në Buletinin Ekonomik, sipas të cilit pandemia “vazhdon të errësojë perspektivat ekonomike globale”.

Në zonën e euros, vala e dytë dhe intensifikimi i masave të kontrollit duke filluar nga mesi i tetorit “duhet të çojë në një rënie të re të ndjeshme të aktivitetit në tremujorin e katërt, megjithëse në një masë shumë më të vogël se në tremujorin e dytë të këtij viti. “.

Italia, së bashku me Spanjën, Francën dhe Sllovakinë, do të regjistrojnë deficitet “më të larta” në Eurozonë në 2021 me përqindje që tejkalojnë 7.5% të PBB-së. Sidoqoftë, “për shkak të tkurrjes së mprehtë të ekonomisë së zonës së euros, një qëndrim fiskal ambicioz dhe i koordinuar do të mbetet thelbësor derisa të ketë një rimëkëmbje të qëndrueshme”.

BQE e shkruan këtë në buletinin ekonomik, pasi Komisioni Europian, për Belgjikën, Greqinë, Spanjën, Francën, Italinë dhe Portugalinë, kërkoi vëmendje për qëndrueshmërinë e buxhetit afatmesëm. BQE vë në dukje se “mbështetja buxhetore duhet të vazhdojë të mbetet në nivele të larta” dhe “për sa kohë që urgjenca shëndetësore vazhdon dhe rimëkëmbja nuk është në gjendje të mbajë veten, do të jetë e rëndësishme të zgjasni masat e përkohshme në mënyrë që të shmangni mundësinë e ndryshimeve të papritura dhe të rëndësishme (efektet e shkëmbit) “.

Këshilli Drejtues i BQE “mbetet i gatshëm të adaptojë, kur është e përshtatshme, të gjitha mjetet në dispozicion të tij për të siguruar që inflacioni të vazhdojë t’i afrohet në mënyrë të qëndrueshme objektivit”. Mund të lexohet në buletinin ekonomik të BQE-së i cili përsërit rihapjen e masave të marra në dhjetor për të mbështetur aktivitetin ekonomik dhe inflacionin në zonën e euros: në veçanti, rihapjen e planit të blerjes së borxhit për emergjencë pandemike, e zgjatur “të paktën deri në fund të marsit 2022”, dhe forcimin e maksi-financimit të Tltro-III për kredi për ekonominë.

Masat e marra në zonën e euros për të ruajtur vendet e punës gjatë pandemisë “arritën nivele të papara në muajt e parë pas fillimit të pandemisë COVID-19”, me mbi 33% të të gjithë të punësuarve në Francë të prekur nga një ulje e orëve të punës, 30% në Itali, 21% në Spanjë dhe 15% në Gjermani: nivele të cilat, pas një rënie të përkohshme, do të rriteshin përsëri në tremujorin e katërt.

BQE e shkruan atë në buletinin ekonomik, duke theksuar se këto masa “ndihmojnë në mbajtjen e punësimit të qëndrueshëm në periudhën afatshkurtër”, por “gjithashtu çojnë në një nivel të caktuar të humbjeve të peshës së thatë (kur subvencionon vendet e punës që nuk do të ishin humbur) dhe teprica (kur subvencionon punë joproduktive) “dhe” mund të zvogëlojë efikasitetin alokues të ekonomisë nëse përdoret në një shkallë të gjerë për një periudhë të zgjatur kohe. Për këto arsye, kohëzgjatja e tyre duhet të jetë e kufizuar në kohë, në mënyrë që të mos pengojë ristrukturimin e nevojshëm ekonomik ”. (ANSA)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.