Ne e pimë atë çdo ditë, por nuk e dime se shkakton kancerin e gjirit!

79736
0

Ne të gjithë kemi vene re se në ditët e sotme, kanceri i gjirit është perhapur ne mase. Në Norvegji u bë një studim i cili tregoi se njerëzit që pijnë 3 gota qumësht çdo ditë, kanë më shumë shanse për të zhvilluar kancerin e gjirit sesa njerëzit që pijnë një filxhan ose më pak. Duket se qumështi është një nga shkaqet për rrezikun në rritje.

Në të vërtetë, besohet se qumështi mund të parandalojë ose zvogëlojë rrezikun e zhvillimit të kancerit, por pas këtij studimi shkencëtarët kanë dëshmi se kjo mund të jetë një arsye për rritjen e pacientëve me kancer!

Shumica e pacientëve vijnë nga vende si Finlanda, Suedia, Britania e Madhe, Kanadaja dhe Amerika, vendet që janë udhëheqëse në konsumin e qumështit.

Studimi norvegjez zbuloi se kanceri i gjirit është shumë i rrallë, dmth se nuk ekziston në kulturat ku qumështi i vogël nuk konsumohet shumë.

Është e njohur tashmë që hormonet dhe faktorët e rritjes në qumësht kanë potencial kancerogjen, dhe kjo vlen edhe për shtesat sintetike të vitaminës D, të cilat shpesh pasurojnë qumështin dhe produktet e tjera të qumështit.

Besohet se ata që vuajnë nga kanceri i gjirit, mesatarisht konsumojnë dy herë më shumë vitaminë D sintetike, ndryshe nga të tjerët.

Por ka arsye të tjera për t’u mbajtur në mend. Numri i rasteve është rritur së bashku me konsumimin e brumit, sheqerit dhe llojeve të caktuara të mishit (veçanërisht mishit të derrit), dhe reduktimin e konsumit të perimeve të papërpunuara dhe peshkut.

Nga ana tjetër sytjenat,veçanërisht ato që janë shumë të ngushta mund të rrisin rrezikun. Gratë që rregullisht mbajnë sytjena për 12 orë, kanë një rrezik në rritje të kancerit të gjirit 20 herë, krahasuar me ata që e përdorin ata rrallë ose nuk i veshin kurrë, sidomos kur bëhet fjalë për sytjena me mbështetje metalike.

Burimi: /fitbodycenter.com
©gatuajshendetshem/përktheu j.memeli/