Monedhat e rralla 1 euro që gjuajnë koleksionistët, nese ju bien ne duar, mos i leshoni

2613
2

Monedha të prerjeve të ndryshme kalojnë nëpër duart tona çdo ditë, nga centë euro në monedha dy dhe 1 euro. Ne lehtë mund të hasim në disa monedha të rralla pa e ditur, pa qenë të vetëdijshëm për faktin se këto euro të rralla mund të vlejnë shumë më tepër sesa vlera reale. Në këtë rast do të bënim më mirë t’i drejtoheshim dyqaneve te koleksionistëve ose shitjeve në internet për t’i bërë ato të mbajnë më të mirën.

Ka disa copa të rralla prej 1 euro në qarkullim që kalojnë nëpër duart tona te prera prej vendeve të ndryshme evropiane.
Aspekti kryesor është të jesh në gjendje të identifikosh këto prerje të rralla në mënyrë që t’i dorëzosh ato në vlerësimin e një eksperti për të kuptuar se sa vlejnë.

Ajo që është e sigurt është se monedhat e rralla euro në rastin më të keq vlejnë më shumë se dyfishi i vlerës nominale dhe ia vlen të kontrollohet nëse ato kanë përfunduar në xhepat tanë apo në derrkucin e kursimeve.
Më poshtë është lista e monedhave të rralla 1 euro, nëse zbuloni se keni disa, shkoni në një dyqan të përdorur për të përcaktuar sasinë e vlerës së tyre , dorëzojini ato një koleksionisti ose përpiquni t’i shisni ato në internet, ndoshta duke i nxjerrë në ankand në faqe si eBay shkruan shqiptari.net.

1 euro e rrallë që vlen më shumë

Siç specifikohet më sipër, ka disa euro të çmuara në qarkullim, vlera e tregut e të cilave tejkalon vlerën nominale. Midis këtyre janë shumë prej 1 euro me vlerë për të cilat mbledhin koleksionistët.
Vlera numizmatike e një monedhe përcaktohet nga viti i emetimit (prerja), gjendja e ruajtjes dhe nëse monedha në fjalë është një monedhë e rrallë euro apo jo.

Faqja e webit Euro Rari ka përpiluar një listë të plotë dhe të detajuar të monedhave të rralla prej 1 euro me vlerë që mund të fitojnë para të mira për ata që i zotërojnë ato. Këto janë:

Monedhat 1 euro të Andorrës nga 2015, 2017 dhe 2018;
1 euro austriake me Wolfgang Amadeus Mozart, seria e 2-të nga 2008 e tutje dhe seria e parë nga 1999 në 2006;
Botimet e prera në Belgjikë të viteve 2000, 2001, 2005, 2006 (por edhe disa nga 2007, 2010, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017);

Euro e Qipros 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018;
Emërtimi prej 1 euro i Estonisë në 2016;

Seria e dytë e 1 euro e Finlandës e prerë nga viti 2013 në 2018;
1 euro e rrallë franceze e 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018;
Monedhat 1 euro të Gjermanisë të prera në 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018 me shenjën A ose D ose F, G ose J;

Sa i përket euros së Greqisë, monedhat prej 1 euro për të mbajtur vëmendjen janë ato të prera nga 2012 në 2018;
Për monedhat e prera në Irlandë, vitet për të mbajtur një sy janë 2016 dhe 2017;
Në euron e Letonisë, vëmendja duhet t’i kushtohet prerjeve të vitit 2015 dhe 2018;

Ndër 1 euro të Lituanisë monedha që vlen më shumë është ajo e vitit 2018;
Për monedhat e prera në Luksemburg, ato të 2017 dhe 2018 vlejnë më shumë;
Prerja e Maltës në 2011, 2012, 2013, 2014, 2015;

Në Principatën e Monakos monedhat e 2004, 2006, 2009, 2011, 2013, 2017;
Euro e Hollandës e 2016, 2017, 2018;
Monedhat 1 euro të Portugalisë nga 2012 dhe 2013;

Euro e Republikës së San Marinos e krijuar në 2003, 2005, 2007, 2008, 2011, 2012, 2016;
Për monedhat e prera në Sllovaki, vitet për të mbajtur një sy janë 2010 dhe 2018;
Në rastin e monedhave të Qytetit të Vatikanit, kushtojini vëmendje atyre të 2002, 2003, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018.

Përveç këtyre monedhave, ka edhe disa me njolla dhe gabime në prerje. Mund të duket e çuditshme por edhe ata që kanë dështuar keq, paguhen nga koleksionistët pasi ato janë akoma të pakta në qarkullim dhe për këtë arsye janë të rralla. Por vlera mund të përcaktohet vetëm rast pas rasti dhe mund të varet nga lloji i gabimit.