Ligji i ri ne Itali/ Fëmija i parë që merr 2 mbiemra, njerin shqiptar dhe tjetrin italian

276
0

Në Itali ka lindur fëmija i parë që merr dy mbiemrat e prindërve.

Vendimi historik i Gjykatës Kushtetuese për mbiemrin e dyfishtë – i cili përcaktoi rregullat që automatikisht atribuonin atë të babait – u botua në Fletoren Zyrtare më 1 qershor. Bëhet fjalë për një vajzë të lindur më 31 maj në spitalin Vito Fazzi në Leçe, të cilës i është vënë mbiemri i dyfishtë në gjendjen civile por me një veçori tjetër. Fillimisht ka mbiemrin e nënës, pastaj atë të babait.

Rregulli i mbiemrit të dyfishtë hyn në fuqi falë dënimit të prillit të kaluar me të cilin Gjykata Kushtetuese shpalli të paligjshme rregullat që nuk i lejojnë prindërit, me marrëveshje reciproke, t’i atribuojnë fëmijës vetëm mbiemrin e nënës dhe të cilat, në mungesë të marrëveshje, ata vendosin vetëm mbiemrin e babait dhe jo atë të të dy prindërve. Në veçanti, Gjykata Kushtetuese e vlerësoi si diskriminues dhe të dëmshëm për identitetin e fëmijës rregullin që cakton automatikisht mbiemrin e babait.

Fëmija është nga një çift i pamartuar dhe prindërit zgjodhën mbiemrin e babait të tij, 21-vjeçarit me origjinë shqiptare, i ndjekur nga mbiemri i nënës së tij, 19 vjeç, nga Kalabria me banim në qytet. Më pas fëmija do të regjistrohet si banor në komunën kalabreze të vendbanimit të nënës./vanityfair.it

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.