Ligj i ri: nuk lejohet te shqetesohen punonjësit jashte orarit të punës, gjoba te medha kush nuk i respekton

2
0

Portugalia bën hapa përpara në rregullimin e punës dhe miraton ligje të reja për smart working në Parlament. Ndër këto është ndalimi i kontaktit me punonjësit jashtë orarit në të cilin është në turn, me gjoba të rënda për ata që nuk respektojnë rregullat. Por ka rreziqe: legjislacioni i ri nuk do të zbatohet për kompanitë me më pak se dhjetë punonjës.

Sipas këtyre rregullave, jo vetëm që punëdhënësit duhet të respektojnë orët e punës së punonjësve, por ata gjithashtu do të duhet të ndihmojnë në pagesën e shpenzimeve të bëra gjatë smart working, si rritja e faturave të energjisë elektrike dhe internetit, por jo edhe ‘ujit’.

Rregullat e reja janë gjithashtu një lajm i mirë për prindërit e fëmijëve të vegjël: ata do të kenë të drejtën të punojnë nga shtëpia pa pasur nevojë të bien dakord paraprakisht me punëdhënësit e tyre, derisa fëmija i tyre të jetë tetë vjeç.

Në çdo rast, puna ballë për ballë mbetet një nga metodat e miratuara në procesin e vendimmarrjes: janë marrë masa edhe për të trajtuar vetminë sipas së cilës kompanitë do të duhet të organizojnë takime kokë më kokë të paktën çdo dy. muaj.

Një pikë kthese – “Pandemia ka përshpejtuar nevojën për të rregulluar atë që duhet të rregullohet.” – tha Ministrja e Punës dhe Sigurimeve Shoqërore e Portugalisë, Ana Mendes Godinho -. “Puna në distancë mund të ndryshojë lojën nëse përfitojmë dhe reduktojmë disavantazhet.

Ndërtimi i një kulture të shëndetshme të punës në distancë mund të sjellë gjithashtu përfitime të tjera për vendin, në formën e punëtorëve të huaj që kërkojnë një ndryshim.” Portugalia ishte vendi i parë evropian që ndryshoi rregullat e punës në distancë si pasojë e drejtpërdrejtë e pandemisë në janar të këtij viti.”/shqiptari.net/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.