‘Kur ta lexoni, duhet të qani për atë që ju pret’ mesazhe paralajmëruese shekullore për pasojat e thatësirave të lumenjve

255
0

Thatësira e pazakontë ka bërë që niveli i lumenjve të ulet si asnjëherë në Evropë. Në shtretër janë zbuluar mesazhe paralajmëruese shekullore, raportojnë mediat.

Gurët “e tmerrshëm” njihen si ” Hungersteine “, ose “Gurët e urisë”, tha reporteri gjerman Olaf Koens në një postim në Twitter më 11 gusht.

Një nga këta gurë është i ngulitur në lumin Elba , i cili shkon nga malet e Çekisë përmes Gjermanisë deri në Detin e Veriut.

Guri, që daton nga një thatësirë në 1616, është përsëri i dukshëm në shtratin e thatë të lumi. Paralajmërimi thotë, “Wenn du mich seehst, dann weine” – “Nëse më shihni, qani”.

” Gurët e urisë ” si ky u përdorën si “pika referimi hidrologjike” në të gjithë Evropën Qendrore, raportoi NPR kur gurët u shfaqën për herë të fundit gjatë një thatësire të vitit 2018.

Këta gurë janë “të gdhendur me vitet e vështirësisë dhe inicialet e autorëve të humbur në histori”.

Mbishkrimet bazë paralajmërojnë pasojat e thatësirës. Thatësira kishte sjellë një korrje të keqe, mungesë ushqimi, çmime të larta dhe uri për njerëzit e varfër. Gurët përkujtojnë thatësirat historike.

Thatësira aktuale e Evropës është sigurisht historike. Shkencëtarët në Observatorin Evropian të Thatësirës thanë se thatësira është në rrugën e duhur për të qenë më e keqja në 500 vjet.

Sipas observatorit të thatësirës , 47% e Evropës është në kushte paralajmëruese thatësire, që do të thotë se toka ka një deficit lagështie. Një tjetër 17% është në gatishmëri, që do të thotë se bimësia në zonë po preket nga kushtet e thata.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.