Kur do te rihapet Italia dhe kur kthehen zonat e verdha

1329
0

Ne Itali qytetaret pyesin veten kur kthehen zonat e verdha , me rihapjen e bareve dhe restoranteve (për drekë) dhe mundësinë e largimit nga komuna e tyre pa ndonjë arsye nevoje transmeton shqiptari.net.

Për momentin, ka dy përgjigje për këtë pyetje: një zyrtar dhe një i mundshëm. E para është gjetur në dekretin 44/2021, i cili thotë se në çdo rast – kur parametrat e lejojnë atë – kalimi në zonën e verdhë parandalohet deri më 30 Prill 2021. Për tërë këtë muaj, pra, ne do të kemi si bazë një zonë portokalli kombëtare, me mundësinë e kalimit vetëm në zonën e kuqe në rast të përkeqësimit të kurbës.

Sidoqoftë, ekziston gjithashtu mundësia – në momentin e largët – i një ndryshimi në rregullat në progres, me qeverinë që mund të autorizojë kthimin në zonën e verdhë për disa rajone tashmë përpara 30 Prillit. Ka disa thashetheme në lidhje me të dhe duket se brenda qeverisë ka një ndarje duke pasur parasysh se nga njëra anë mbizotëron pragmatizmi ndërsa nga ana tjetër maturia.

Kur kthehen zonat e verdha në Itali

Në mungesë të një vendimi zyrtar nga Qeveria, do të jetë e nevojshme të pritet të paktën deri më 30 Prill për t’u kthyer në zonat e verdha; në të kundërt, duke marrë parasysh 1 maj, situata ka më shumë të ngjarë të çlirohet nga e hëna 3 maj.

Siç është raportuar nga il Messagero, megjithatë, hipoteza e lejimit të disa Rajoneve të kthehen herët në zonën e verdhë po fiton terren. Gjatë konferencës për shtyp të Enjten 8 Prill Mario Draghi – i cili është i matur dhe pragmatik në të njëjtën kohë – konfirmoi se “do të ketë rihapje në javët e ardhshme” (duke mos specifikuar kur, megjithatë), duke shtuar se shumë do të varet jo vetëm nga progresi i infeksioneve, por edhe të fushatës së vaksinimit.

Rihapja e restoranteve, kinemave, muzeve: cilat rajone rihapen së pari?

Draghi nuk përjashtoi që mund të ketë rihapje para 30 Prillit, por vetëm në kushte të caktuara. Duke folur për rihapjen, Il Messaggero raporton se që prej ditës së djeshme ka qarkulluar një datë në Qeveri për një kthim të mundshëm në zonën e verdhë për Rajonet që plotësojnë kushtet: është e hënë 19 Prill, pra në më pak se dhjetë ditë. Sidoqoftë, çdo vendim në këtë drejtim do të merret vetëm të Premten e ardhshme, pasi dhoma e kontrollit e Institutit të Lartë të Shëndetësisë dhe Ministria e Shëndetësisë kanë analizuar raportin mbi kurbën.

Kjo do të ishte një risi e rëndësishme, pasi papritmas mund të ketë shumë rajone që kalojnë nga portokalli në të verdhë. Në fakt, ka disa rajone që në monitorimin e fundit tashmë kanë të dhëna nga brezi i verdhë: këto janë Lazio, Veneto dhe Basilicata (të cilat janë gjithashtu mjaft të avancuara në vaksinimin e mbi 80s), si dhe Liguria, Marche, Molise dhe Siçilia. Provincat autonome të Trentos dhe Bolzanos gjithashtu po bëjnë mirë (edhe këto po bëjnë më të mirën në fushatën e vaksinimit).

Nëse kushtet e lejojnë, prandaj, një ndryshim në dekretin e fundit të Covid nuk mund të përjashtohet (por është akoma shumë i vështirë), me një kthim në zonën e verdhë nga 19 Prill ose – më së voni – nga 26 Prill.
Kush nuk dëshiron një kthim në zonën e verdhë përpara 30 Prillit

Siç është parashikuar, megjithatë, ka një pjesë të qeverisë që po bën presion për të mbajtur detyrimin e zonës portokalli deri në 30 Prill. Nëse nga njëra anë Lega, Forza Italia dhe Italia Viva bëjnë presion për një lehtësim të menjëhershëm të masave – aty ku është e mundur – nga ana tjetër ekziston Ministri Roberto Speranza, i mbështetur nga Komiteti Teknik Shkencor, i cili në të vërtetë është më i matur.

Nga ana tjetër, siç u shpjegua dje nga Silvio Brusaferro – zëdhënësi i CTS – është e vërtetë që infeksionet po zvogëlohen, por ka ende një presion të madh në sistemin shëndetësor. Për këtë arsye, “përshpejtimi i rihapjes do të ishte një rrezik”; më mirë të kemi “kujdes dhe të presim” duke pasur parasysh edhe shkallën e përhapjes së virusit e cila është akoma “e konsiderueshme”.

Sidoqoftë, Brusaferro është pozitiv në lidhje me mundësinë e rihapjes pas 30 Prillit:

Në javët e ardhshme, kushtet janë krijuar që, në një ndërthurje midis efekteve të masave të zbatuara dhe përshpejtimit të fushatës së vaksinimit, mund të krijohet një proces gradual i rihapjes.

Kjo, pra, mbetet data zyrtare për një kthim në zonën e verdhë. Do të varet nga Mario Draghi – ne do të shohim nëse maturia ose pragmatizmi i tij do të mbizotërojë – për të vendosur nëse do të jetë e mundur të parashikohen programet fillestare, ose nëse rihapja do të diskutohet vetëm pas fundjavës së gjatë të 1 majit./shqiptari.net/