Ku janë raportuar variantet e Covid në Itali: lista e Rajoneve

286
0

Edhe Italia tani duhet të merret me një përhapje të gjerë të varianteve covid, siç konfirmohet nga sondazhi i kryer nga Instituti i Lartë i Shëndetësisë së bashku me Ministrinë e Shëndetësisë dhe laboratorët e ndryshëm rajonalë që mblodhën të dhënat në terren.

Veçanërisht në Itali, varianti më i përhapur është i ashtuquajturi anglez i cili vlerësohet të ketë një përqindje prej 17.8% të të gjitha infeksioneve të regjistruara aktualisht, një shifër në përputhje me atë të vendeve të tjera kryesore evropiane.

Prandaj, një qarkullim shumë i përhapur, veçanërisht në rajonet qendrore të vendit ku u shfaq për herë të parë dhe që ndoshta do të çojë që ky variant kovid të bëhet i përhapuri në muajt e ardhshëm, sipas një parashikimi nga i njëjti ISS.
Varianti kovid anglez i destinuar të bëhet mbizotërues në Itali

Ai anglez, megjithatë, është vetëm një nga variantet e virusit të identifikuar në Itali edhe nëse është më i përhapuri. Virusi i fakteve vazhdimisht ndryshon dhe qindra variante janë veçuar, megjithëse shumica e tyre nuk ndryshojnë karakteristikat kryesore të virusit.

Veçanërisht shqetësuese janë disa nga këto variante si ato braziliane dhe ato të Afrikës së Jugut të cilat përveç që janë më ngjitëse si ajo angleze, që nga studimet e para duket se janë edhe më vde kjeprurëse dhe rezistente ndaj vaksinave deri më tani në treg dhe të aprovuara nga organet përgjegjëse. Këto mutacione janë raportuar gjithashtu në Itali në rajone të ndryshme ku ato gjithashtu kanë shkaktuar shpërthime pak a shumë të gjera që kanë bërë që autoritetet lokale të shkaktojnë zona të kuqe edhe në nivelin e provincës.
Umbria

Një nga rajonet ku alarmi është më i lartë është Umbria e cila ka parë një përshpejtim të infeksioneve kovide që ka sjellë rajonin në zonën portokalli. Një incidencë që për ekspertët mund të varet pikërisht nga variantet që janë më ngjitëse. Në javët e fundit, të paktën 18 raste të variantit anglez dhe 12 të atij brazilian ishin identifikuar, veçanërisht në zonën midis Perugino dhe Trasimeno, e cila, për çudi, tashmë ishte shpallur zona e kuqe. Tani pothuajse dy të tretat e territorit është zona e kuqe.

Abruzzo

Dhjetëra raste të variantit të kovidit raportuar gjithashtu në Marche afër, por për t’u shqetësuar mbi të gjitha është Abruzzo ku vërshimi i rasteve ka çuar në zona lokale të kuqe me provincat e Pescara dhe Chieti që shtohen në provincën e Perugia dhe gjashtë komunat të Ternanos. Vigjilencë maksimale gjithashtu në provincat e L’Aquila dhe Teramo duke pasur parasysh se, sipas vlerësimeve, variantet kovide tani janë përgjegjëse për gjysmën e infeksioneve në Abruzzo.

Molise

Shumë raste të variantit të kovidit anglez raportuan gjithashtu në Molise veçanërisht në zonën e Molise së Poshtme ku po shkojmë drejt një zgjerimi të zonës së kuqe siç parashikohet nga guvernatori Donato Toma. Shumica dërrmuese e mostrave të dërguara nga Asrem në institutin Zooprofilaktik të Teramo në fakt u karakterizua nga e ashtuquajtura variant anglez
Lombardia

Duke u kthyer në veri, në Lombardi vlerësohet se variantet Covid-19 janë të pranishme në 30% të shtupave pozitive. Që nga 10 shkurti, 128 raste të varianteve janë konstatuar në rajon: pothuajse ekskluzivisht ai anglez, por në një rast edhe ai brazilian. Sipas rajonit është e mundur që në javët e ardhshme variantet të marrin përsipër, duke kaluar në 60/80% të totalit. Në Corzano, në Bresciano, ditët e fundit 10% e 1,400 banorëve dolën pozitivë për variantin anglez:
Liguria

Gjithashtu në Liguria, mostrat e analizuara treguan një përqindje të lartë të varianteve të kovidit. Zonat më të prekura janë ato të rretheve të kujdesit shëndetësor të Ventimiglia dhe Sanremo. “Variantet duhet të studiohen në të gjithë laboratorët, por unë besoj se ai anglez është tashmë i përhapur në të gjithë Italinë dhe i vështirë për t’u përmbajtur. Më mirë t’i kushtojmë vëmendje të veçantë atyre afrikane dhe braziliane, “shpjegoi Matteo Bassetti, kreu i Sëmundjeve Infektive në Spitalin San Martino në Genova.
Friuli Venezia Giulia

Gjithashtu në Friuli Venezia Giulia, varianti anglez u zbulua në tampona të ndryshëm pozitivë të mbledhur nga mostra në fillim të shkurtit. Për më tepër, në Trieste, për herë të parë në Itali, është identifikuar një mutacion i mëtejshëm i virusit, i quajtur mutacion pediatrik sepse prek fëmijët në veçanti, edhe nëse nuk duket më i rrezikshëm se ai aktual.
Veneto

Gjithashtu në Veneto afër “Pothuajse 20% e 182 shtupave të mostrës kanë variantin anglez covid”, tha presidenti Luca Zaia. Në rajon, sipas raportit të fundit nga Instituti Eksperimental Zooprofilaktik i Venezisë (IZSVe), 11 variante të ndryshme të kovideve janë identifikuar që nga nëntori.
Toskana

Një përqindje e ngjashme e variantit kovid anglez gjithashtu gjendet në mostrat e bëra deri më tani në Toskana, një rajon tjetër që ka parë një rritje të rasteve dhe për këtë arsye ka kaluar në zonën e portokallit. Sipas studimit të mostrës, midis provincave të Arezzo, Grosseto dhe mbi të gjitha Siena 20% e rasteve janë për shkak të variantit. Në zona qendrore (Firence, Prato dhe Pistoia) Shkalla e rasteve për shkak të variantit është 8.4% e totalit.
Botimi: “Vigjilencë e lartë për të zbuluar variantet e kovidit”

Rastet e variantit të kovidit janë raportuar gjithashtu minimalisht në rajone të tjera nga veriu në jug, edhe pse në këto të fundit me një incidencë më të ulët. Për ekspertët, megjithatë, edhe këtu numrat janë të destinuar të rriten. Në ditët në vijim, sondazhi do të përsëritet, për të verifikuar shpejtësinë e përhapjes së variantit të ri. Vigjilenca duhet të mbetet e lartë për të identifikuar ato variante që mund të përkeqësojnë situatën për sa i përket transmetueshmërisë, simptomave ose ndjeshmërisë ndaj vaksinave dhe antitrupave, duke pasur parasysh që këto të fundit akoma mund të modifikohen për t’i përshtatur ato në versionet më të rrezikshme “ata shpjegojnë nga ISS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.