Konflikt në Ukrainë, Italia rrezikon të futet në luftë? Ja skenarët e mundshem

124
0

A e çoi Italinë në luftë konflikti mes Rusisë dhe Ukrainës? A ka gjasa te ndodhe në muajt e ardhshëm? Ka nga ata që, veçanërisht pas dekretit me të cilin Palazzo Chigi miratoi një paketë masash të ndihmës ushtarake në Kiev, i frikësohen një përgjigjeje pozitive.

Në realitet, tabloja është më komplekse, por hipoteza e hyrjes së Italisë në luftë nuk është në tavolinë.
Këshilli i Ministrave, të hënën, më 28 shkurt, miratoi njëzëri një tekst ligji që autorizon Italinë, pavarësisht legjislacionit aktual, të dërgojë “mjete, materiale dhe pajisje ushtarake autoriteteve qeveritare të Ukrainës”.

Lista e mjeteve ushtarake që do të dërgohen nuk është bërë e ditur. Ai do të identifikohet me një dekret të ministrive të Jashtme, Mbrojtjes dhe Ekonomisë. Megjithatë, media të ndryshme, si Corriere della Sera, kanë parashikuar se për cilat armë mund të bëhet fjalë

Prandaj, për momentin përjashtohet pjesëmarrja e drejtpërdrejtë e ushtrisë italiane në operacionet ushtarake në terren. Ministri i Jashtëm Luigi Di Maio siguroi për këtë pikë

Kreu i Farnesina , atyre që e pyetën nëse Italia rrezikon të shkojë në luftë, u përgjigj: “Nëse ne ndërhyjmë në mënyrë kompakte si Bashkimi Evropian dhe bëjmë atë që na kërkohet të bëjmë, Italia nuk do te jete në luftë. Bashkimi Evropian kompakt është fuqia më e madhe botërore e paqes “

Prandaj nuk parashikohet përfshirja e drejtpërdrejtë e çdo lloji të forcave ushtarake italiane në konflikt: as tokësore, as ajrore dhe as të batalionit detar.

As gjendja e jashtëzakonshme humanitare e shpallur nga qeveria – në fuqi deri më 31 dhjetor 2022 – nuk do të thotë që planet italiane përfshijnë hyrjen në luftë

Kryeministri Mario Draghi e saktësoi këtë, duke ilustruar tekstin e dekretit të miratuar nga Këshilli i Ministrave për Dhomat: “Gjendja e jashtëzakonshme humanitare ka të vetmin qëllim që të sigurojë ndihmën maksimale nga Italia për Ukrainën. Është një angazhim solidariteti, i cili nuk do të ketë pasoja për italianët”.

Skenari mund të ishte ndryshe nëse Ukraina do të ishte pjesë e BE-së dhe NATO-s. Neni 42.7 i Traktatit të Bashkimit Evropian parashikon që, nëse një Shtet Anëtar i BE-së “pëson agresion të armatosur në territorin e tij”, vendet e tjera të BE-së janë “të detyruara t’i japin ndihmë dhe ndihmë me të gjitha mjetet që kanë në zotërim”, edhe nëse në tekst nuk ka asnjë referencë për një ndihmë të vërtetë ushtarake

Pastaj është neni 5 i Traktatit të NATO-s, sipas të cilit “palët bien dakord që një sulm i armatosur kundër një ose më shumë prej tyre në Evropë ose Amerikën e Veriut do të konsiderohet si një sulm i drejtpërdrejtë kundër të gjitha palëve”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.