Kaloi dy vjet me një gomë në qafë: shpetohet por..

252
0

Zyrtarët e Colorado Parks dhe Wildlife e kishin vëzhguar atë për vite me radhë, ndërsa dreri, vetëm katër vjeç e gjysmë, endet nëpër kafshët e egra të parkut me një gomë të varur nga qafa e tij. Tre përpjekjet e fundit për ta liruar ishin të padobishme. Të paktën deri të shtunën më 9 tetor, kur ai duhej të paguante faturën më të rëndë: brirët e tij.

Kafsha, e cila peshonte 270 kilogramë, ishte endur me gome rreth qafës për disa vjet dhe ishte vënë re disa herë nga shpëtuesit e parkut. Të Shtunën, gjatë një takimi tjetër pranë Denverit, ata arritën ta kapnin dhe ta ndihmonin. Vështirësia e parë, megjithatë, ishte të kuptosh se si ta lirosh, pasi çeliku i pranishëm në gomë e bëri të pamundur prerjen e timonit pa rrezikuar jetën e kafshës.

Zgjidhja, për t’u rikthyer në jetë, ishte prerja e brirëve të tij, të cilët, duke llogaritur edhe peshën e gomës, e liruan atë nga rreth 16 kg shtesë. Jo një humbje e vogël. Në fakt, brirët janë të domosdoshëm për drerin gjatë kësaj periudhe të vitit për ta lejuar atë të çiftëzohet para fillimit të dimrit, dhe para se t’i humbasë ato natyrshëm në funksion të rilindjes së pranverës. Për më tepër, prania e gomës nuk kishte pasur ndonjë efekt të dukshëm në shëndetin e kafshës e cila, për habinë e të gjithëve, nuk kishte pësuar ndonjë plagë të dukshme në qafë.