Ja cfarë i ndodh trupit tuaj pasi hani mish derri. Faktet do t’ju trondisin !

798
0

Derrat janë kafshët që konsumojnë gjërat më të neveritshme që mund të imagjinoni si për shembull ushqimet e prishura, feçet dhe urinën. Gjëja më e keqe është se toksinat që konsumojnë nuk mund të eliminohen nga trupat e tyre, kështu që grumbullohen në organet e tyre.

Yersinia enterocolitica përfaqëson një ndotës të rrezikshëm që mund të jetë i pranishëm në trupin e derrit. Kjo shkakton diarre, të vjella, dhimbje, ethe dhe sëmundje. Ractopamine është një tjetër mikroorganizëm i gjetur në trupin e kafshëve që mund të shkaktojë edhe vdekjen.

Humbja e oreksit dhe problemi i infeksionit mund të shkaktohet nga Taenia solium – e gjetur në zorrët e derrit. Ethe, dhimbje muskujsh, këputje trupi dhe ënjtje mund të shkaktohen edhe nga trichinella-i i paraziteve. Dridhje, djersitja dhe migrena zakonisht shkaktohen nga infeksioni Menangle. Vuajtja dhe lodhja shpesh shkaktohen nga acarimi viral i hepatitit E.

Që të shmangen të gjitha këto probleme shëndtësore duhen trajtuar parazitët e zorrëve te derrat para se të hidhen në treg për konsum. Duke gatuar mish derri në temperatura të larta ju mund t’i shkatërroni ato. Produktet që mund të hahen të papërpunuara nuk duhet të vendosen me mish derri të papërpunuar. Pasi prekni një fileto ose mish derri të pagatuar, mos harroni të lani duart dhe kur bleni mish derri, sigurohuni që të mos ketë ilaçe, anti-toksina, dhe kimikate në të.

Megjithatë, dyshimi nëse mishi është i sigurt të hahet edhe pasi është gatuar, ekziston sepse këto kafshë ushqehen me produkte të pista. Ju mund të rrezikoheni nga shumë sëmundje duke konsumuar mish derri.

Por shumë fabrika të mbajtjes së derrave nuk ofrojnë ajër të pastër, rreze dielli të mjaftueshme dhe kullota të pastra për këto kafshë. Ata u japin derrave medikamente dhe agjentë anti-infekektues si ushqim në vend të barit të gjelbër, që i bëjnë ata të rriten më shpejt.

Siç e kemi përmendur më sipër, shumica e derrave në ferma janë të rrethuara nga të vjellat e tyre, feçet dhe urina. Ata sëmuren me pneumoni para se të theren, sepse fekalet e tyre dhe urina përmbajnë amoniak. Konsumi i mishit të derrit mund të shkaktojë shumë efekte anësore. Të gjitha këto janë vetëm disa nga problemet. Nëse dëshironi të blini mish derri, hulumtoni rreth origjinës së tij./shije.al/