Italia sërish në gjendje të jashtëzakonshme? Këtë herë nuk ka të bëjë me Covid, pritet drekreti i ri

3
0

Është lajm i fundit dhe këtë herë nuk është faji i COVID. Gjendja e jashtëzakonshme në Itali mund të kthehet në fuqi që në korrik: kjo nuk është një dispozitë e lidhur me pandeminë, por më tepër alarmi i thatësirës i nisur nga rajonet dhe fermerët në javët e fundit.

Për të kërkuar atë janë disa qeveritarë rajonalë, veçanërisht ata të pellgut të Po ku dëmet në bujqësi dhe blegtori nga mungesa e reshjeve kanë filluar të bëhen të rëndësishme. Vlerësohet se ato tashmë arrijnë në 1 miliard euro.

Për momentin, qeveria, siç raporton edhe gazeta Corriere della Sera, do të përpiqet të frenojë problemin e thatësirës me një dekret të ri që duhet të dalë në fund të qershorit dhe të përmbajë dispozita të ndryshme që synojnë reduktimin e mbetjeve. Hipotezohet racionimi i ujit, i cili në disa zona mund të çojë në ndërprerjen e furnizimit gjatë natës dhe ndalimin e mbushjes së pishinave.

Nëse thatësira vazhdon, ekzekutivi mund të vendosë një gjendje të jashtëzakonshme. Por këtë herë, ndryshe nga ajo e mëparshme që u aplikua në të gjithë territorin kombëtar për arsye shëndetësore, mund të aplikohej vetëm në rajone të veçanta, veçanërisht ato në veri, më të prekura nga thatësira.

Por si arrihet deri te shpallja e gjendjes së jashtëzakonshme? Për emergjencat me rëndësi kombëtare nuk parashikohet kalim në Parlament, por Këshilli i Ministrave, me propozim të Kryeministrit dhe duke dëgjuar edhe mendimin e Qarkut ose krahinës autonome përkatëse, mund të vendosë për të. Prandaj, fuqia vendimmarrëse i takon vetëm Qeverisë, e cila gjithashtu do të duhet të identifikojë shkakun për të justifikuar hyrjen e saj në fuqi. Kjo mund të jetë për shembull për shkak të rreziqeve mjedisore, rreziqeve sizmike ose shëndetësore.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.