Italia drejt nje izolimi total?

1626
0

Lockdown i ri? Një mesazh i qartë që mund të çojë në një shtrëngim të mëtejshëm dhe që ekzekutivi e vlerëson, konfirmohet nga Ministrja për Çështjet Rajonale Mariastella Gelmini në fund të takimit me CTS. “Pandemia është akoma e fortë, nuk mund të bëjmë shaka. Nëse është e nevojshme të bëhen zgjedhje rigoroze, ato bëhen”.

Por komuniteti shkencor eshte i ndare ne opinione: izolim të vështire për disa javë ose ndërhyrje “selektive”. Se situata është serioze, ekspertë dhe teknikë kanë thënë dhe shkruar në dokumente zyrtare prej ditësh.

“Përhapja e varianteve me transmetueshmëri më të madhe – thotë studimi ISS – mund të ketë një ndikim të rëndësishëm nëse nuk miratohen masat adekuate të zbutjes”. Një pozicion që është në të njëjtën linjë me atë të Qendrës Evropiane për Kontrollin e Sëmundjeve (Ecdc).

“Situata është shumë shqetësuese” nënvizon drejtori Andrea Ammon, i cili më pas paralajmëron: nëse masat nuk mbahen ose “madje nuk forcohen”, në muajt e ardhshëm mund të ketë një “rritje të konsiderueshme të rasteve dhe vde kjeve”.Për këtë arsye, CTS kishte theksuar nevojën për “respektim rigoroz, forcim dhe rritje të masave”, si në nivelin kombëtar dhe atë vendor, “duke shmangur masat e mëtejshme të lirimit”. Një mesazh që kishte arritur në Këshillin e Ministrave të Shtunën dhe që çoi në urdhrin e mbylljes. Sidoqoftë, sesi të ndërhyhet, shkencëtarët nuk janë aq kompaktë.

Opinionet kontradiktore të ekspertëve Thirrja e konsulentit të Ministrit Speranza, Walter Ricciardi – bllokim total për një periudhë të kufizuar kohore – u mblodh nga virologu Andrea Crisanti dhe nga specialisti i sëmundjeve infektive të Sacco të Milanos, Massimo Galli, sipas të cilit, megjithatë, një mbyllje totale do të kishte kuptim nëse shoqërohej me një vaksinim masiv. Gimbe është gjithashtu i favorshëm: “pa një bllokim total për dy javë, ne do të duhet të vazhdojmë me ndalimin dhe të shkojmë për tërë vitin 2021”. Drejtori i Spallanzani Francesco Vaia dhe këshilltari për Shëndetësinë e Puglia Pierluigi Lopalco, sipas të cilit nevojiten mbyllje “selektive”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.