Itali/ Udhëtimet jashtë vendit, tampon dhe detyrim karantine edhe për ata që kthehen nga vendet e BE-së

1313
0

Shtrengime për të udhëtuar në Evropë: Ministri i Shëndetësisë, Roberto Speranza, do të nënshkruajë një urdhëresë në mëngjes që parashikon mbërritjet dhe kthimet nga vendet e Bashkimit Evropian, një tampon në nisje, një karantinë 5-ditore dhe një tampon shtesë në fund të 5 ditëve.

Karantina tashmë është parashikuar për të gjitha vendet jo-anëtare të BE-së. Masa arrin pak para Pashkëve: qëllimi është të shmangni arratisjen në destinacionet evropiane, duke përfituar nga pushimet. Dje, presidenti i Federalberghi, Bernabò Bocca, gjithashtu protestoi, duke theksuar se ishte e ndaluar të lëvizësh midis rajoneve italiane, por ishte e mundur të dilje jashtë, qoftë edhe vetëm për turizëm.

Lista e vendeve në të cilat është e mundur të zhvendoseni, në fakt, është e gjatë dhe plot destinacione tërheqëse për pranverën. Ato variojnë nga Belgjika në Danimarkë, nga Greqia në Hollandë dhe përsëri Portugalia, Spanja, Suedia dhe dhjetra të tjera.

Deri më tani, legjislacioni thjesht parashikonte detyrimin për të kryer një tampon negativ deri në 72 orë para se të kthehej, ndërsa gjatë kthimit nga destinacione të tjera – Austria, Mbretëria e Bashkuar dhe Shtetet e Bashkuara – ekzistonte tashmë detyrimi i një karantine fiduciare për 14 ditë Në këtë mënyrë, Spanja në veçanti tashmë është bërë një destinacion i preferuar për shumë turistë, italianë por edhe francezë dhe gjermanë, të cilët lëvizin për të shpëtuar nga kufizimet lokale.

Tani, megjithatë, urdhëresa që Speranza po përgatitet të nënshkruajë parashikon detyrimin për të kryer dy tampona: prova e dytë duhet të kryhet të paktën 5 ditë pas kthimit në Itali dhe karantina është caktuar për atë periudhë. Rregulli i ri zbatohet për cilindo që lëviz nga dhe në një vend të BE-së, duke iu nënshtruar arsyeve të zakonshme të domosdoshmërisë dhe urgjencës së provuar.