Itali/ Rajonet në zonën e bardhë, “Gjithçka do të ndryshojë”

695
0

“Gjithçka do të ndryshojë” me kalimin e disa rajoneve në zonën e bardhë dhe hapjet relative “, duke ruajtur padyshim rregullat e udhëzimeve deklaroi presidenti i Konferencës së Rajoneve, Massimiliano Fedriga.

“Unë mendoj se maturia” për kalimin e disa rajoneve në zonën e bardhë “është përdorur me udhëzimet, domethënë, duke ruajtur rregulla për të mbrojtur shëndetin e qytetarëve. Nuk mund te vazhdojme te penalizojme aktivitetet ekonomike dhe veçanërisht punën, sepse do të ishte gjithashtu e pakuptueshme për qytetarët “. “Beteja kundër pandemisë – vazhdon Fedriga – ajo fitohet duke ndarë me komunitetin tonë dhe duke u përpjekur t’i cojme të gjithë në të njëjtin drejtim. Kur bëhen masa të pakuptueshme, ato janë gjithashtu joefektive sepse njerëzit përpiqen t’i shmangen atyre, jo për të mbrojtur njëri-tjetrin” .

Nga e hëna 3 rajone në ‘zonën e bardhë’
Nga e hëna 31 maj, Friuli Venezia Giulia, Molise dhe Sardenja kalojnë në zonën e bardhë. Të gjitha rajonet e tjera dhe provincat autonome janë në zonën e verdhë. Ministri i Shëndetësisë Roberto Speranza nënshkroi urdhëresën dhe në të tre rajonet nuk do të ketë më një shtetrrethim dhe të gjitha aktivitetet të cilat ishin planifikuar të rinisnin midis 1 qershorit dhe 1 korrikut: restorante dhe bare brenda, dasma, panaire, kongrese, pishina të mbyllura, spa, qendra dëfrimi, bingo dhe kazino, qendra rekreative dhe shoqërore, kurse trainimi publike dhe private, gara sportive të mbyllura. Nga ana tjetër, aktivitetet e diskove dhe sallave të vallëzimit mbeten të pezulluara.

Rihapja që do të përputhet me urën (ponte) e parë të vërtetë – atë të 2 qershorit – me të gjithë Italinë në lëvizje, pasi nuk ndodhi që nga vera e kaluar. Miliona italianë, sipas Federalberghi do të jenë të paktën 9, do të përfitojnë nga Dita e Republikës për t’i lejuar vetes disa ditë pushimesh, edhe nëse parashikimet e motit nuk janë premtuese.

Në të njëjtën situatë të Friuli, Molise dhe Sardenjës nga 7 qershori Abruzzo, Liguria, Umbria dhe Veneto, të cilat janë në javën e dytë radhazi me të dhëna të bardha, ndërsa nga 14 qershori do të jetë radha e Emilia Romagna, Lazio, Lombardia, Piemonte , Puglia dhe në provincat e Trentos të cilat gjatë kësaj jave kanë për herë të parë një incidencë prej më pak se ose të barabartë me 50 raste për 100 mijë banorë.

Në atë datë, pra, vetëm 7 rajone do të mbeten – Bazilikata, Kalabria, Campania, Marche, Sicilia, Toskana dhe Valle D’Aosta – dhe provincat e Bolzanos, të cilat sot kanë një incidencë prej 79 rastesh në Valle D’Aosta dhe 53-të e Siçilisë. Por nëse rënia e virusit vazhdon me ritmin e javëve të fundit, nga monitorimi i ardhshëm këto gjithashtu do të kenë të dhëna nga zona e bardhë dhe, për këtë arsye, do të jenë nga 21 qershori.

Nga 21 qershori Italia mund të jetë e gjitha ‘e bardhë’
Me ardhjen e verës, më 21 qershor, Italia mund të jetë ‘e bardhë’ dhe në të njëjtën ditë mund të thotë lamtumirë – të paktën jashtë – me përdorimin e maskave, një nga simbolet e këtij viti e gjysmë të pandemisë.

Të dhënat javore të monitorimit konfirmojnë rënien e përhapjes së virusit dhe për herë të parë, nëse ruhet gjatë tre javëve të ardhshme, tregojnë një datë të caktuar në të cilën i gjithë vendi do të jetë i lirë nga kufizimet që kanë shënuar ditët e italianëve që prej Tetorin e kaluar

Analiza e dhomës së kontrollit është e qartë: përhapja e infeksionit – RT, e cila nuk llogaritet më për qëllimet e caktimit të ngjyrave – është 0.72, më e ulët në krahasim me javën e kaluar. Dhe mbi të gjitha, pas muajsh incidenca është përfundimisht nën 50 raste për 100 mijë banorë (është në 47): kjo do të thotë që sistemet shëndetësore janë në gjendje të kryejnë një ndjekje efikase të rasteve dhe kontakteve të tyre, duke kufizuar kështu përhapjen e Covid. Jo vetëm kaq: presioni mbi shërbimet spitalore është shumë poshtë pragut kritik në të gjithë Italinë (14% e vendeve të zëna në zonën mjekësore dhe 15% në kujdesin intensiv) dhe të gjitha rajonet kanë një rrezik të ulët.

Kalabria. 3 komuna në ‘zonën e kuqe’
Për të përmbajtur përhapjen e Covid-19, presidenti i Rajonit të Bazilikatës, Vito Bardi, nënshkroi urdhëresën nr. 31 me të cilin, duke filluar nga sot dhe deri më 6 qershor, urdhërohet zbatimi i masave të zonës së kuqe në Komunën e Montemilone, në provincën e Potenza. Masa u miratua në bazë të të dhënave në lidhje me incidencën javore të infeksioneve në javën deri në 23 maj. Për më tepër, masat e parashikuara për zonën e kuqe në komunat Acerenza (Potenza) dhe Rotondella (Matera) shtyhen deri më 6 qershor. Me të njëjtën urdhëresë u urdhërua revokimi i zonës së kuqe në Comune di Rivello ku të njëjtat masa të zonës së verdhë tani zbatohen si të vlefshme për të gjithë Bazilikatën. shqiptari.net