Itali/ Moti: tornado dhe rryma te forta ajri, rajone në rrezik në orët dhe ditët në vijim

9
0

Downburst dhe tornado janë dy fenomene krejtësisht të ndryshme, megjithatë shpesh, veçanërisht mediat, i ngatërrojnë ato. Shpesh, kur jeni në një gjendje shikueshmërie të dobët dhe erë shumë të fortë, ne priremi të flasim për një shakullimë kur në realitet, në shumicën e rasteve, jemi në prani të një Downbrust.

Në mënyrë të detajuar, vorbulla (ose më teknikisht “tornado”) është rrotullimi i një mase ajrore nga reja në tokë dhe që çon në shtrirjen në rënie të vetë resë me formën klasike të hinkës, edhe pa prekur domosdoshmërisht tokën ku. “reja e mbeturinave” (ngritja e mbeturinave) është ende e dukshme, përndryshe bëhet fjalë për “re gypi” (dmth rrotullimi i masës ajrore, por që nuk prek tokën).

Tornadot klasifikohen sipas “shkallës Fujita” duke filluar nga EF0 në EF5 bazuar në dëmin që ngjarja ekstreme shkakton në mjedis, ndërtesa dhe infrastruktura të tjera ose objekte të krijuara nga njeriu. Brenda kumulonimbusit ka një depresion të fortë (të përcaktuar në termin teknik “mesociklon”) rreth së cilës erërat rrotullohen me shpejtësi që mund të arrijnë 300 km / orë; në thelb është fenomeni meteorologjik më i dhunshëm dhe më shkatërrues. Për fat të mirë, është afatshkurtër, maksimumi një orë dhe shpesh prek zona shumë të vogla.

Dwonbrust, nga ana tjetër, është një fenomen meteorologjik që mund të formohet gjatë një stuhie kur rryma zbritëse, e quajtur downdraft, është shumë e fortë dhe arrin tokën, duke u përplasur me dhunë mbi të dhe duke shkaktuar një “shpërthim” (nga e cila rrjedh edhe emri anglisht. ) ): në këtë pikë ajri zgjerohet horizontalisht me shpejtësi që mund të kalojnë edhe 100 km/h, duke shkaktuar shumë dëme.
Këto janë në thelb erëra lineare, pra shumë të ndryshme nga vorbulla, me rrëqethje deri në 150/180 km/h të afta të prekin zona të mëdha për dhjetëra kilometra katrorë. Pra, në një inspektim më të afërt, ai përfaqëson një fenomen më të rrezikshëm se tornado. pasi potencialisht mund të arrijë dhe të shkaktojë dëme në shumë zona të tjera. Nga pikëpamja statistikore, në Itali ka më shumë downbrust të lidhura me stuhi të dhunshme sesa tornado, prandaj është thelbësore të bëhen dallimet e duhura edhe në parashikime.

Për të përmbledhur atë që e dallon një shakullinë (ose tornado) nga dowbrust, është gypi klasik, ai zgjatim i kumulonimbusit që arrin në tokë. Një ndryshim tjetër i dukshëm qëndron në dëmin e shkaktuar. Gjurma e mbeturinave të shpërthimit (degët e thyera, shtyllat, pemët, etj.) ka një model si ventilator që fillon nga një vijë qendrore në thelbin e shpërthimit dhe mbulon një zonë me një diametër prej disa km. Zona e prekur nga një tornado është përgjithësisht shumë më e vogël (rruga klasike e gjatë dhe e ngushtë mund të shihet nga lart) dhe gjurma e mbeturinave është rregulluar në një mënyrë rrethore.

Në ditët në vijim, mund të ndodhin edhe rrëshqitje në nivel lokal, të shoqëruara edhe me stuhi breshëri: do t’ju mbajmë të informuar.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.