‘I bëmë gropën vetes’, Rama e pranon publikisht: Erdhi furtuna, provat i keni…

1412
0

Kryeministri Edi Rama gjatë fjalës së tij në prezantimin e Projektligjit për ‘Mbrojtjen Civile’ u shpreh se kjo bazë e re ligjore ka për qëllim reduktimin e riskut nga fatkeqësitë.

Rama tha se do të ketë sanksione për çdo institucion , pasi nuk duhet të presim t’i hapim gropën vetes kur vjen furtuna.

“Faleminderit Ministrisë së Mbrojtjes për pikat e shiut që plotësoi këtë prezantim të projektligjit i cili mund të thuhet pa frikë se ka kaluar në një nivel tjetër. Provat i keni pasur para syve. këtu për hir të së vërtetës besoj se ata që do merren me këtë projekt meritojnë një falenderim të posaçëm. Është fat që nga momenti i parë i transferimit, edhe pse me një bazë ligjor të pamjaftueshme edhe pse në kushte improvizimi, kemi pasur rezultateve inkurajuesve. kjo edhe falë angazhimit të trupave në momente të caktuara, dhe gjithë elementëve përbërës në këto operacione të vështira. Ministria e Mbrojtjes ka qenë e kujdesshme për të adresuar hap pas hapi parandalimin. Bashkë me transformimin, domosdoshmëria për të hartuar një bazë të re ligjore ka pasur vëmendjen dhe angazhimin e gjithë atyre që kanë rol në dhënien e opinioneve. Sot ne mund të themi me plot gojën se kemi një bazë të re ligjore të hartuar të gatshme për hartim me një strategji për reduktimin e riskut nga fatkeqësitë. Këtu sfida mbetet e përditshmja, jo momenti kur emergjenca shfaqet. E përditshmja si një përpjekje e vazhdueshme për parandalimin, si një zinxhir që duhet të na garantojë uljen e vazhdueshme të riskut.

Do të ketë sanksione të qartë për cdo institucion apo subjekt privat, nuk mund dot që në përditshmëri t’i hapim gropën vetes e pastaj kur vjen furtuna t’i kërkojmë shtetit të në nxjerrë nga gropa, nuk mund dot ti bien shkurt duke këputur kanalin e shkarkimit të ujërave për të bërë një hyrje me palma në lokal dasmash e pastaj ankohemi pse shteti na prishi dasmën kur erdhi furtuna. Njësitë e qeverisjes vendore nuk mund të mos jenë të papërgjegjshme njësoj si një pronar i një lokali dasmash.

Objektivi është forcimi i bashkëpunimit me vendet e rajonit. Sot ne e dimë shumë mirë që vetë komisionit europian luan rol për emergjencat në Europë. Është e sigurtë që me ligjin ne përafrojmë legjilacionin me BE, por është shumë e rëndësishme se më këtë hap përafrojmë edhe vendin me këto direktiva. Dua të garantoj të gjithë se kjo bazë e re ligjore do të ofrojë një mbështetje maksimale që do rrisë përgjegjësitë e tyre por edhe kapacitetet. Ministria e Mbrojtes me prefekturat dhe bashkitë këtë kapitull do ta shkruajnë me dinjitet. Shumë respekt për të gjithë ata që nuk i shohim në jetën e përditshme por janë aty prezent duke vënë në rrezik edhe jetën e tyre”, tha Rama.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.