Greqia po kerkon të zgjerojë kufirin detar, zbulohet plani sekret i Turqisë për ishujt grekë

341
0

Duke kerkuar të zgjerojë sferën e saj të ndikimit në Mesdheun Lindor përmes ishujve të diskutueshëm në Egje, Greqia po ndërmerr hapa në mënyrë të përsëritur për të siguruar epërsinë e saj psikologjike në rajon. Administrata e Athinës, e cila nënshkroi një marrëveshje ekskluzive të zonës ekonomike me Italinë dhe Egjiptin, vendosi të zgjerojë kufirin ujor në Detin Jon me 12 milje. Turqia, që nga vitet 1990 është duke u përpjekur të ndërmarrë një hap të ngjashëm në Detin Egje. Pavarësisht se ky veprim është konsideruar si ‘akt lufte’ nga Greqia.

Profesori i së Drejtës Ndërkombëtare të Turqisë, Selami Kurani ka deklaruar se zgjerimi i detit është një çështje mbijetese për Turqinë.

Ne nuk mund të lejojmë që deti Egje të bëhet një det grek. Kjo është një çështje mbijetese për Turqinë dhe ne do të sillemi në këtë mënyrë“, tha Selami Kuran.

Përpjekjet e qeverisë Greke për të zgjeruar sovranitetin e saj në Mesdheun Lindor mbi ishujt, statusi ligjor i të cilit është i diskutueshëm, e bën të pamundur zgjidhjen e krizës aktuale.

Turqia është duke punuar për të arritur epërsi psikologjike në Mesdheun Lindor në përqendrimin e aktiviteteve të kërkimit të hidrokarbureve në Greqi, shkruan Yeni Safak.

Marrëveshja ekskluzive e zonës ekonomike në Detin Jon, me Italinë në anën tjetër të ujërave të saj territoriale në 12 milje është hequr.

Për shumë vite, Greqia ka dashur të rrisë ujërat e saj territoriale në Egje në 12 milje, por nuk ka arritur të bëjë një hap të qartë deri më sot për shkak të vendimit ‘casus belli’ të marrë 25 vite më parë nga Asambleja e Madhe Kombëtare Turke.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.