5 marrëveshjet që do të nënshkruhen sot ne diten e dytë te samitit “Open Balkan”,

32
0

Sot është dita e dytë e vizitës së presidentit serb Aleksandër Vuçiç dhe kryeministrit të Maqedonisë së Veriut, Zoan Zaev në Shqipëri në kuadër të “Ballkanit të Hapur”.

Bëhet me dije se rreth orës 09:00 do të mbërrijnë drejtuesit dhe delegacioni në Pallatin e Brigadave, ndërsa në orën 1 do mbahet dhe një konferencë e përbashkët për median.

Sot priten të nënshkruhen 5 marrëveshje në kuadër të nismës “Ballkani i Hapur” që janë: Marrëveshja për kushtet për akses të lirë në tregun e punës në Ballkanin Perëndimor, marrëveshja për ndërlidhjen e skemave të identifikimit elektronik të qytetarëve të Ballkanit Perëndimor, marrëveshja ndërmjet Këshillit të Ministrave të Republikës së Shqipërisë dhe Qeverisë së Republikës së Serbisë dhe Qeverisë së Republikës së Maqedonisë së Veriut për bashkëpunim në fushën e veterinarisë, sigurisë ushqimore dhe ushqimore për kafshë dhe fitosanitare në Ballkanin Perëndimor, marrëveshja ndërmjet Qeverisë së Republikës së Serbisë dhe Këshillit të Ministrave të Republikës së Shqipërisë për njohjen reciproke të autorizimeve të operatorit ekonomik të autorizuar – siguri dhe siguri (AEOS) dhe marrëveshja ndërmjet Qeverisë së Republikës së Maqedonisë së Veriut dhe Këshillit të Ministrave të Republikës së Shqipërisë për njohjen reciproke të autorizimeve të operatorit ekonomik të autorizuar – siguri dhe siguri (AEOS).

Axhenda për ditën dytë të samitit

09.00 – Mbërritja e drejtuesve dhe delegacioneve në Pallatin e Brigadave (mundësi foto)

09.05 – Takimi i 3 drejtuesve (Vendi: Pallati i Brigadave)

H.E. Edi Rama, Kryeministër i Republikës së Shqipërisë

H.E. Aleksandar Vuçiq, President i Republikës së Serbisë

H.E. Zoran Zaev, kryeministër i Republikës së Maqedonisë së Veriut

09.30 – Seancë plenare

Formati: 1+2 (tavolina kryesore) +3 (ulje prapa)

Fjalët hyrëse (3-5 minuta):

H.E. Edi Rama, Kryeministër i Republikës së Shqipërisë

H.E. Aleksandar Vuçiç, President i Republikës së Serbisë

H.E. Zoran Zaev, kryeministër i Republikës së Maqedonisë së Veriut

H.E. Olivér Várhelyi, Komisioner për Zgjerimin dhe Fqinjësinë (online)

Znj. Majlinda Bregu, Sekretare e Përgjithshme e Këshillit të Bashkëpunimit Rajonal

Z. Emir Djikic, Drejtor i Sekretariatit të CEFTA-s

Z. Matej Zakonjšek, Drejtor i Komunitetit të Transportit

Z. Marko Cadez, Kryetar i Odës së Tregtisë dhe Industrisë së Serbisë

Në seancë marrin pjesë edhe krerët e dhomave të tregtisë:

Znj. Ines Muçostepa, Kryetare e Dhomës së Tregtisë dhe Industrisë së Shqipërisë

Z. Antoni Peshev, kryetar i Odës së Tregtisë dhe Industrisë së Maqedonisë së Veriut

Gjuha e punës: Anglisht

10.30 – Pushim për kafe

10.45 – Diskutimi i liderëve mbi Axhendën e Ardhshme për Ballkanin e Hapur

Formati: 1+3

Moderues dhe prezantues: Këshilli Atlantik (3 përfaqësues)

Gjuha e punës: Anglisht

11.30 – Ceremonia e nënshkrimit

1. Marrëveshja për kushtet për akses të lirë në tregun e punës në Ballkanin Perëndimor.

Niveli i nënshkrimit: Drejtuesit

2. Marrëveshja për ndërlidhjen e skemave të identifikimit elektronik të qytetarëve të Ballkanit Perëndimor.

Niveli i nënshkrimit: Drejtuesit

3. Marrëveshja ndërmjet Këshillit të Ministrave të Republikës së Shqipërisë dhe Qeverisë së Republikës së Serbisë dhe Qeverisë së Republikës së Maqedonisë së Veriut për bashkëpunim në fushën e veterinarisë, sigurisë ushqimore dhe ushqimore për kafshë dhe fitosanitare në Ballkanin Perëndimor.

Niveli i nënshkrimit: Drejtuesit

4. Marrëveshja ndërmjet Qeverisë së Republikës së Serbisë dhe Këshillit të Ministrave të Republikës së Shqipërisë për njohjen reciproke të autorizimeve të operatorit ekonomik të autorizuar – siguri dhe siguri (AEOS).

Niveli i nënshkrimit: Ministri i Ekonomisë dhe Financave

5. Marrëveshja ndërmjet Qeverisë së Republikës së Maqedonisë së Veriut dhe Këshillit të Ministrave të Republikës së Shqipërisë për njohjen reciproke të autorizimeve të operatorit ekonomik të autorizuar – siguri dhe siguri (AEOS).

Niveli i nënshkrimit: Ministri i Ekonomisë dhe Financave

Gjuha: Anglisht

 12.00 – Forumi Rajonal për Bujqësi dhe Bashkëpunim Rajonal

Pjesëmarrësit e panelit:

H.E. Edi Rama, Kryeministër i Republikës së Shqipërisë

Znj. Delina Ibrahimaj, Ministre e Financave dhe Ekonomisë së Shqipërisë

Frida Krifca, Ministre e Bujqësisë dhe Zhvillimit Rural të Shqipërisë

H.E. Aleksandar Vuçiq, President i Republikës së Serbisë

 Z. Branislav Nedimović, zëvendëskryeministër dhe ministër i Bujqësisë, Pylltarisë dhe Menaxhimi i Ujërave të Serbisë

 Z. Siniša Mali, Ministër i Financave i Serbisë

  H.E. Zoran Zaev, kryeministër i Republikës së Maqedonisë së Veriut

  Z. Dimitar Kovacevski, Zëvendës Ministër për Financa i Maqedonisë së Veriut

  Trajan Dimkovski, zëvendësministër për bujqësi i Maqedonisë së Veriut

 Moderator: Znj. Ines Muçostepa, Kryetare e Dhomës së Tregtisë dhe Industrisë të Shqipërisë

Në seancë marrin pjesë edhe:

Kryetarët e dhomave të tregtisë + 5 përfaqësues të agrobiznesit

Ndërhyrja e drejtuesve (3 minuta secili) dhe ministrave (5 minuta secili).

Krerët e dhomave të tregtisë dhe përfaqësues të agrobiznesit pyesin pyetje dhe adresimin e çështjeve të ndryshme që lidhen me bashkëpunimin në këtë fushë. (15 minuta).

Gjuha e punës: Anglisht

13.00 – Konferencë e përbashkët për shtyp e tre liderëve të Iniciativës Ballkanike të Hapur

Gjuha: Shqip, me përkthim Shqip-Anglisht-Serbisht/Maqedonisht

14.00 – Dreka zyrtare

Formati i tabelës kryesore: 1+1

Pjesa tjetër e delegacioneve ulen në tavolinat përreth

16.00 – Nisja e delegacioneve

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.