Covid, grip apo ftohje, ja si ta dallojmë?

1787
0

Me ardhjen e dimrit, si do ta dalloni një grip të thjeshtë nga Covid?

Ndërsa hyjmë në “stinen e viruseve”, mjeku grek Stergios Tassiopoulos, Zëvendës Drejtor i Klinikës së Parë Patologjike të Hygeia në Athinë, shpjegon se si mund të dallojmë infeksionet e zakonshme virale të stinës si gripi dhe ftohja e zakonshme nga infeksioni i ri Covid-19.

Ftohja e zakonshme dhe gripi kanë qenë tradicionalisht dy nga shkaqet kryesore të infeksioneve të dimrit. Sidoqoftë, ky vit ka një veçori të rëndësishme. Infeksioneve të zakonshme virale iu shtua infeksioni koronavirus SARS-CoV-2 që shkakton COVID-19, i cili u shfaq për herë të parë në fillim të këtij viti.

Në të tre rastet, këto janë infeksione virale që prekin kryesisht traktin respirator. Sidoqoftë, ato shkaktohen nga viruse të ndryshme, kanë ashpërsi të ndryshme të simptomave, rrjedhën dhe mundësinë e ndërlikimeve dhe qasje të ndryshme terapeutike, shkruan abcnews.

Për këto arsye, rëndësia e veçantë është përpjekja për të dalluar dhe vlerësuar në kohë simptomat dhe të kemi diagnozën e saktë. Për fat të keq, simptomat e të tre infeksioneve virale tregojnë një shkallë të konsiderueshme të mbivendosjes, dhe shenjat klinike janë të ngjashme në shumë raste.

I ftohtë i zakonshëm – Ftohja akonisht zhvillohet ngadalë dhe simptomat janë më të lehta. Kollitja zakonisht shoqërohet me teshtitje, dhimbje fyti dhe rrjedhje hundësh. Ethet, dridhjet, dhe dhimbja e kokës janë të rralla.

Gripi – Simptomat e gripit janë më të rënda dhe përparojnë me shpejtësi. Dhimbje koke, ethe, të dridhura, dobësi ose lodhje, të shoqëruara me kollë, dhimbje të fytit dhe mbingarkesë hundës ose rrufë janë pamja tipike klinike.

Covid-19 – Personat me COVID-19 kanë të paktën një nga simptomat kryesore të mëposhtme: Ethet, temperaturë 37, 38. Kollë e thatë dhe e vazhdueshme.

Humbja ose ndryshimi i nuhatjes dhe / ose shijes

Prania e këtyre simptomave duhet të na bëjë të kërkojmë këshilla të menjëhershme mjekësore për veprime të mëtejshme. Pjesa tjetër e simptomave mund të jetë shumë të ngjashme me ato të ftohjes dhe gripit të zakonshëm, por ka ndryshime të vogla në natyrën dhe ashpërsinë e tyre.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.