Çipat në tru, kompania e Elon Musk nis provat te njerëzit

177
0

Startup i bioteknologjisë së Elon Musk, Neuralink, hapi rekrutimin për provën e parë klinike njerëzore. Pas marrjes së miratimit nga një bord i pavarur rishikues, Neuralink do të fillojë të ofrojë implante truri për pacientët e paralizuar si pjesë e Studimit PRIME.

PRIME, shkurtim për Ndërfaqen Precize Robotically Implanted Brain-Computer, po kryhet për të vlerësuar sigurinë dhe funksionalitetin e implantit.

Pacientët e provës do të kenë një çip të vendosur në mënyrë kirurgjikale në pjesën e trurit që kontrollon qëllimin për të lëvizur. Çipi, i instaluar nga një robot, më pas do të regjistrojë dhe dërgojë sinjale të trurit në një aplikacion, me qëllimin fillestar që të jetë “t’u japë njerëzve mundësinë për të kontrolluar kursorin ose tastierën e kompjuterit duke përdorur vetëm mendimet e tyre”, shkroi kompania.

Deri më tani kompania e Elon Musk ka testuar vetëm te kafshët. Në maj, Neuralink postoi në Tëitter se kishte marrë lejen e FDA për provat klinike njerëzore, me miratimin e pranuar nga agjencia në një deklaratë. Hapja e provave njerëzore vjen gjithashtu më shumë se një muaj pasi startup-i i çipit të trurit siguroi 280 milionë dollarë në një raund grumbullimi fondesh të udhëhequr nga Founders Fund, një firmë VC me qendër në San Francisko e themeluar nga Peter Thiel, miliarderi i diskutueshëm i cili ishte gjithashtu bashkëthemelues në PayPal.

Përpara se implantet e trurit të Neuralink të dalin në treg më të gjerë, ato do të kenë nevojë për miratim rregullator. FDA nxorri një dokument në vitin 2021 duke hartuar mendimet fillestare të agjencisë për pajisjet e ndërfaqes tru-kompjuter, duke vënë në dukje se fusha “po përparon me shpejtësi”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.