Çdo 4 muaj tërmete mbi 6 ballë në rajonin tonë, shkencëtari turk tregon detajin shokues

1190
0

Ne rajonin ku ndodhet veni yne, brenda një kohe të shkurtër janë rregjistruar disa tërmete të forta mbi 6 deri në 7 ballë shkalla Rihter , si në Shqipëri, Turqi, Kroaci dhe së fundmi në Greqi.

Drejtori i Universitetit të Izmir “Dokuz Eylul” (DEU), i cili udhëheq qendrën e Kërkimit të Tërmeteve (DAUM) si dhe Anëtari i Fakultetit të Departamentit të Inxhinierisë Gjeologjike tha se tërmetet e dy viteve të fundit,sidoemos dy të fundit, lidhen me njëra-tjetrën.

Prof. Dr. Hasan Sözbilir tha se, “tërmetet në rajonin tonë po ndodhin në një mënyrë, që besohet se shkaktohen nga njëri-tjetri në rajonin sizmik”.

“Ekziston gjithashtu një rrezik se nga shkaktohen tërmetet”, tha ai, duke iu referuar rajonit tonë.

Sipas të dhënave të Departamentit të Tërmeteve, sot një tërmet me madhësi 6.3 ndodhi afër Larisa, Greqi, në ora 12.16.

Tërmeti i fortë shkaktoi panik në Greqi dhe rajon.

Shkencëtari turk Hasan Sözbilir theksoi se ekziston një aktivitet serioz sizmik në Detin Egje, në rajonin midis ishullit të Kretës dhe detit të Marmaras.  – “Ka pasur tërmete për 4 muaj. Kjo tregon se rajoni është nën një tension të konsiderueshëm.”

“Tërmeti me madhësi 6.6 që shkaktoi shkatërrim në Izmir u shkaktua nga Prishja e Samosit. Tërmeti që ndodhi sot ndodhi ngjitur me ‘Thyerjen e Samosit’”, tha ai.

“Ka më shumë se një defekt në zonë. Ne e kuptojmë se ato shkaktohen nga njëri-tjetri. Në të vërtetë, e e konsiderojmë (tërmetin e sotëm) për fajin e Lesbos, që ndodh brenda sistemit të defektit”, tha ai

Kështu tërmetet e forta që po ndodhin ndodhin në rajonin tonë vijnë si pasojë e njëri-tjetrit, pas prishjes së plalkave. Sözbilir gjithashtu vuri në dukje se prishjet në Izmir mund të prodhojnë tërmete me madhësi 7.2.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.